Ελληνες χρυσοθήρες και περιζήτητοι γαμπροί

Ελληνες χρυσοθήρες και περιζήτητοι γαμπροί

Κύριε διευθυντά

Η εκτεταμένη αναφορά της «Κ» της 25.12.2019 στον Ελληνισμό της Αυστραλίας μού δίνει την αφορμή να μεταφέρω στις στήλες της τις πρώτες σχεδόν «ειδήσεις» που καταγράφει η αθηναϊκή εφημερίδα του 19ου αιώνα «ΑΛΗΘΕΙΑ» και η ελληνόφωνη εφημερίδα της Νέας Υόρκης «ΑΤΛΑΝΤΙΣ», την οποίαν εξέδιδε ο Σόλων Βλαστός ήδη από το 1894, για τις δραστηριότητες των πρωτοπόρων Ελλήνων στην Αυστραλία, οι οποίοι φροντίζουν και μεριμνούν για να διατηρηθούν οι διαχρονικές αξίες του Ελληνισμού, όπως είναι οι έννοιες της πατρίδος, της Ορθοδοξίας και της γλωσσικής συνέχειας.

ΑΛΗΘΕΙΑ, 8.5.1869 – H εφημερίς της εν Αυστραλία Σίδνεϋ αναφέρει ότι πολλοί Ελληνες προ καιρού εισίν εγκατεστημένοι εκείσε ως και εις τα περίχωρα και ότι οι πλείστοι τούτων εισί νυμφευμένοι μετ’ Αγγλίδων, αίτινες εδέχθησαν το ορθόδοξο δόγμα. Υπολογίζεται δε ότι ο αριθμός των εν Αυστραλία ελληνικής αποικίας ανεβαίνει εις 1.000 περίπου. (…) Οι πλείστοι τούτων ευπορούσιν εμπορευόμενοι, αφού πρότερον απέκτησαν περιουσίαν επιδοθέντες εις την χρυσοθηρίαν. Προ τινων ετών ιερομόναχος τις του ορθοδόξου ανατολικού δόγματος, μεταβάς εκείσε έπεισε τους αποίκους Ελληνας όπως ανεγείρωσιν διά κοινού εράνου ναόν και εβάπτισεν εν τη κολυμβήθρα τα εξ Αγγλίδων τέκνα.

ΑΤΛΑΝΤΙΣ, 16 Μαρτίου 1900 – O εν Σίδνεϋ της Αυστραλίας ημέτερος πρόξενος ανήγγειλεν εις το υπουργείον των Εξωτερικών ότι ετέθησαν τα θεμέλια του εκεί ελληνικού ναού. Η γενομένη τελετή υπήρξεν εκτάκτως μεγαλοπρεπής. Ο ναός ούτος είναι ο πρώτος όστις ανεγείρεται υπό Ελλήνων εν Αυστραλία.

Αντωνης Ν. Βενετης, Μοναστηράκι Δωρίδος

Ελληνες χρυσοθήρες και περιζήτητοι γαμπροί-1

«Εν Ιορδάνη βαπτιζομένου σου Κύριε η της Τριάδος εφανερώθη προσκύνησις…». Το απολυτίκιο των Θεοφανείων πιστοποιεί την ιστορική, χρονική συμπόρευση σε ώρα ύψιστου μυστηρίου, της Ομοουσίου και Αδιαιρέτου. Φωνή Θεού, Αγιο Πνεύμα με μορφή περιστεράς, ο Υιός. Η  κορυφαία ιερή αποστολή ανετέθη στον ασκητή, κήρυκα της μετανοίας Ιωάννη Πρόδρομο. Χαράς Ευαγγέλια, τιμή πνευματική  και για τον βουτηχτή που αμιλλώμενος με άλλους πιστούς ανασύρει υψώνοντας, αφού τον ασπαστεί με θέρμη καρδιάς, τον Σταυρό από τα παγωμένα, αγιασμένα ύδατα. «…Χριστέ ο Θεός και τον κόσμον φωτίσας δόξα Σοι».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή