Οδηγός χρήσης μη σεξιστικής γλώσσας

Οδηγός χρήσης μη σεξιστικής γλώσσας

Κύριε διευθυντά

Θέλω να  σχολιάσω το άρθρο του κ. Νίκου Μαραντζίδη, με τίτλο «Πολώσεις και συγκλίσεις στην εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας», της Κυριακής 26ης Ιανουαρίου.

Εχει φτάσει η ώρα, αφού έχουμε επιλέξει στο ύπατο πολιτειακό αξίωμα της χώρας μία γυναίκα, να γίνουμε όλοι  πιο ευαίσθητοι στο θέμα της γλώσσας και να αποφεύγουμε το ατόπημα που υπάρχει στον  τίτλο του άρθρου  του κ. Μαραντζίδη που, άθελά του υποθέτω, θεωρεί ότι όλοι οι Πρόεδροι της Δημοκρατίας είναι γένους αρσενικού. Υπάρχει, όπως έμαθα πρόσφατα, διαβάζοντας το βιβλίο «Αόρατες γυναίκες» της Caroline Criado Perez, ένας οδηγός χρήσης μη σεξιστικής γλώσσας στα διοικητικά έγγραφα, τον οποίον  μπορείτε να συμβουλευτείτε για τον γλωσσικό σεξισμό. Παραδείγματος χάριν, ο τίτλος θα μπορούσε να είναι πιο κομψός αν αναφερόταν «στους Προέδρους της Δημοκρατίας» (πληθυντικός)  για να αποφευχθεί η αναφορά που παραπέμπει οπωσδήποτε σε αρσενικό γένος.

Και μόνον αυτός ο τίτλος αναιρεί όλα όσα γράφει ο κ. Μαραντζίδης στο τέλος του άρθρου του: ότι η εκλογή της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου συνιστά μια καλή μέρα για τους αδύναμους, για τους αδικημένους, τους χωρίς φωνή ανθρώπους αυτής της χώρας.

Ας δώσουμε φωνή στις γυναίκες αρχίζοντας με περισσότερο σεβασμό στην ελληνική γλώσσα που μας προίκισε με τρία γένη: αρσενικό, θηλυκό και ουδέτερο.

Βερα-Μαρια Γαζη, Φαρμακοποιός, Φηρά, Σαντορίνη

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή