Ο ΑΦΜ και η γάγγραινα της γραφειοκρατίας

Ο ΑΦΜ και η γάγγραινα της γραφειοκρατίας

Κύριε διευθυντά

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυρ. Πιερρακάκης αποκάλυψε σε πρόσφατη συνέντευξή του στην «Κ» ότι ο αριθμός φορολογικού μητρώου θα αποτελεί τον νέο αριθμό ταυτότητας. Σε μια μάλλον ακούσια κρίση ειλικρίνειας, το ελληνικό κράτος επιβεβαιώνει ότι ο πολίτης έχει αξία κυρίως ως φορολογικό υποζύγιο, γι’ αυτό και σύντομα θα αποκτά ΑΦΜ από το μαιευτήριο.

Το γεγονός ότι ο ΑΦΜ προκρίθηκε ως μοναδικός αριθμός ταυτοποίησης, λόγω του πλεονεκτήματος της δομής του αλλά και της ποιότητας της σχετικής βάσης δεδομένων, είναι ενδεικτικό του γεγονότος ότι το Δημόσιο παρουσιάζει –συγκριτικά– διαχειριστική επάρκεια μόνο όταν πρόκειται να εισπράξει. Ιστορικά όλες οι προσπάθειες υιοθέτησης της πληροφορικής ή επανασχεδιασμού διαδικασιών και δομών –με φωτεινή εξαίρεση τα εμπνεύσεως Μπένου ΚΕΠ– γίνονταν με γνώμονα την εξυπηρέτηση της ίδιας της δημόσιας διοίκησης και των υπαλλήλων της και όχι των συναλλασσομένων με αυτήν. Εάν αυτή τη φορά το εγχείρημα πετύχει και όντως το ελληνικό Δημόσιο επανασχεδιάσει ψηφιακά όλες τις διαδικασίες με μέτρο τον πολίτη και πετύχει την πλήρη διαλειτουργικότητα των επιμέρους συστημάτων, τότε θα μπορέσει να καταργήσει δεκάδες χιλιάδες οργανικές θέσεις υπαλλήλων, οι οποίοι δεν θα είναι πλέον απαραίτητοι. Ετσι θα απελευθερώσει πόρους για να μην χρειάζεται, π.χ., να επαιτεί για να εξασφαλίσει κλινοσκεπάσματα για τα νοσοκομεία.

Βασιλης Μασσελος

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή