Το μεταναστευτικό και οι «τοπάρχες»

Το μεταναστευτικό και οι «τοπάρχες»

Κύριε διευθυντά

Η κυβέρνηση, όταν πριν από ένα εξάμηνο ανέλαβε την εξουσία της χώρας, είχε υποσχεθεί ότι θα φροντίσει να δημιουργήσει κέντρα φιλοξενίας στην ενδοχώρα για τους ξένους που είναι συσσωρευμένοι στα νησιά του βορείου Αιγαίου.

Πέρασε ήδη ένα εξάμηνο και η κατάσταση στα νησιά έφτασε στο απροχώρητο. Οι μόνιμοι κάτοικοι των νησιών ζουν εγκλωβισμένοι σε ένα απαράδεκτα άθλιο καθεστώς. Οι ξένοι αυξάνονται και πληθύνονται κάθε μέρα και οι ντόπιοι ασφυκτιούν, υποφέρουν και περιμένουν. Περιμένουν, αλλά φως δεν βλέπουν. Η κυβέρνηση αντί για χώρους φιλοξενίας στην ηπειρωτική Ελλάδα, για τη μεταφορά ξένων, για την αποσυμφόρηση των νησιών, όπως είχε δεσμευθεί, δεν έχει κάνει σχεδόν τίποτε. Γιατί;

Διότι προφανώς αντιδρούν οι εκασταχού τοπικοί παράγοντες. Οι τοπικοί δήμαρχοι, αλλά και οι κυβερνητικοί (και όχι μόνον), βουλευτές, όλοι για ψηφοθηρικούς λόγους, αντιδρούν, σαμποτάρουν και υπονομεύουν κάθε προσπάθεια για την εγκατάσταση κέντρων φιλοξενίας. Και η κυβέρνηση άγεται και φέρεται, «δειλή, μοιραία και άβουλη αντάμα». Αν περιμένει το «κάποιο θάμα», του ποιητή, να είναι σίγουρη πως δεν θα ’ρθει.

Τελικώς, όπως αναρωτήθηκε κάποιος πιο σοφός από μένα, ποιος κυβερνάει αυτόν τον έρμο τόπο;

Η κυβέρνηση ή οι δήμαρχοι;

Βασ. Τακης

Η προσφυγή στη Χάγη κρύβει και «κινδύνους»                   

Κύριε διευθυντά

Τελευταία, γίνεται επισήμως λόγος για προσφυγή μας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για την επίλυση μόνο της «διαφοράς» μας με την Τουρκία ως προς τα όρια της υφαλοκρηπίδος και της ΑΟΖ και όχι για τα όρια του εθνικού μας εδάφους

Μια προσφυγή αυτού του είδους θα καταλήξει υποχρεωτικώς, παρά τον ανωτέρω περιορισμό της επί των ορίων της υφαλοκρηπίδος, και σε απόφαση του Δικαστηρίου που θα αφορά και την εθνική μας κυριαρχία επί δικού μας εθνικού εδάφους για τον εξής λόγο: Η υφαλοκρηπίδα αρχίζει από εκεί όπου τελειώνει η αιγιαλίτις ζώνη. Η Τουρκία θα προβάλει ότι είναι δικά της τα νησιά μας που διεκδικεί, ότι η δική της αιγιαλίτις ζώνη αρχίζει από τις δυτικές (προς την Ελλάδα) ακτές των νησιών αυτών και, συνεπώς, ότι η τουρκική υφαλοκρηπίδα φθάνει τη μέση του Αιγαίου.

Στην περίπτωση αυτή, επειδή πρόκριμα για τον προσδιορισμό της υφαλοκρηπίδος είναι ο προσδιορισμός της αιγιαλίτιδος ζώνης, δηλαδή το πού τελειώνει και, κυρίως, από πού αρχίζει αυτή, το Δικαστήριο της Χάγης θα είναι υποχρεωμένο να κρίνει και περί του θέματος αυτού, δηλαδή και περί της εδαφικής ακεραιότητας της πατρίδας μας.

Εκτός αυτού, και αν ακόμη το Δικαστήριο κρίνει ότι η υφαλοκρηπίδα μας αρχίζει από το τέλος της σημερινής αιγιαλίτιδος ζώνης μας των έξι ναυτικών μιλίων, θα χάσουμε οριστικά το δικαίωμά μας να επεκτείνουμε τη ζώνη αυτή στα δώδεκα μίλια, αφού θα έχουμε αποδεχθεί ως αρχή της υφαλοκρηπίδος το τέλος των έξι μιλίων.

Για τους λόγους αυτούς, μία προσφυγή μας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης που θα γίνει μόνο για τον προσδιορισμό της υφαλοκρηπίδος μας, είναι πάρα πολύ πιθανό να καταλήξει σε απώλεια εθνικού μας εδάφους και της μισής υφαλοκρηπίδος μας και είναι βέβαιον ότι θα επιφέρει απώλεια του διεθνώς αναγνωρισμένου δικαιώματός μας, της επεκτάσεως της αιγιαλίτιδος ζώνης μας.

Ευαγγελος Ανδριανος, Επίτιμος αρεοπαγίτης, Καστόρειον Λακωνίας

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή