Εξυπνακισμός, λαϊκισμός και ηγέτες

Εξυπνακισμός, λαϊκισμός και ηγέτες

Κύριε διευθυντά

Οι περισσότεροι αναλυτές και δοκιμιογράφοι προβάλλουν τις έγκαιρες και ρηξικέλευθες αποφάσεις του πρωθυπουργού και του επιτελείου του. Οπως αναφέρει ο καθηγητής Νίκος Κ. Αλιβιζάτος, είναι η Κεντροδεξιά των σημερινών 40άρηδων και 50άρηδων που δείχνει να στέκεται στο ύψος των περιστάσεων. Συμφωνώντας απόλυτα με τις προαναφερόμενες διαπιστώσεις, θα πρότεινα να εξετασθεί η επίδραση της δεκαετούς οικονομικής και κοινωνικής κρίσης στη σκέψη και στη συμπεριφορά των προαναφερόμενων γενεών, όπως και τα μαθήματα και τα μηνύματα που εξέπεμψε η πρόκληση της κρίσης της προηγούμενης δεκαετίας σε όλους μας. Νομίζω πως η πλειονότητα του λαού μας πείσθηκε πως ανόητες πράξεις και αποφάσεις αμετροεπών αρχηγών οδηγούν σε επίπονα κατ’ ελάχιστον γεγονότα και τελικά πιθανόν σε ολοκληρωτική  καταστροφή.

Ετσι και οι σώφρονες νέοι ηγέτες μας αντιλήφθηκαν πως ο λαϊκισμός και η εξυπνάδα περισσεύει και πως μόνο υπεύθυνες, έγκαιρες και σώφρονες εξειδικευμένες αποφάσεις είναι δυνατόν να τους καθιερώσουν στο πολιτικό σκηνικό. Από την άλλη πλευρά, και η πλειονότητα του λαού μας συνειδητοποίησε πως όσοι προκαλούν και υποκινούν πράξεις απειθαρχίας και ιδιόρρυθμης συμπεριφοράς συμπλέουν με την ανωμαλία, την αποτυχία και το περιθώριο. Φυσικά, πάντα θα υπάρχουν οι αφελείς που θα βαυκαλίζονται με μυθεύματα και παραβατικές συμπεριφορές. Θα πρέπει να δεχθούμε πως η εθνική περιπέτεια της δεύτερης δεκαετίας του εικοστού πρώτου αιώνα είχε τη θετική συμβολή της στο σκεπτικό τόσο των ταγών όσο και των πολιτών.

Αρης Μεγακλης

Εξυπνακισμός, λαϊκισμός και ηγέτες-1

«…Και ήδη οψίας γενομένης, επεί ην παρασκευή, ο έστι προσάββατον, ελθών Ιωσήφ ο από Αριμαθαίας, ευσχήμων βουλευτής, ος και αυτός ην προσδεχόμενος την βασιλείαν του Θεού, τολμήσας εισήλθε προς Πιλάτον και ητήσατο το σώμα του Ιησού…». Κατά Μάρκον κεφ. ιε΄. Η ενιαύσια ημέρα άφατης οδύνης πιστών μετά το «τετέλεσται» του Σωτήρος Θεανθρώπου απαλύνεται από την προσμονή του ζείδωρου λυτρωτικού μηνύματος. Αυτός ο Αναστάς. Εφέτος, πιο παρήγορα, κατευναστικά, από ποτέ, εισακούονται τα λόγια του Ιησού προς τη Σαμαρείτιδα: Πνεύμα ο Θεός, και τους προσκυνούντας αυτόν εν πνεύματι και αληθεία δει προσκυνείν… Eπάνω, ο «Επιτάφιος» του Θεόδωρου Ράλλη, ελαιογραφία σε καμβά, όπου εικονίζονται τέσσερις νέες επί το έργον του στολισμού, ενώ δεξιά, δύο σεβάσμιοι ιερείς συζητούν γαλήνια όρθιοι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή