Ο αερογενής ιός, οι μάσκες και ο ΠΟΥ

Ο αερογενής ιός, οι μάσκες και ο ΠΟΥ

Κύριε διευθυντά

Θα μου επιτρέψετε να επισημάνω και να φέρω στο προσκήνιο της επικαιρότητας κάτι το οποίο λανθάνει στη σκέψη πολλών σύγχρονων Ελλήνων ιατρών, σχετικό με την αντιμετώπιση της επιδημίας του νέου κορωνοϊού.

Είναι γνωστό ότι ο νέος ιός είναι αερογενής, μεταφέρεται δηλ. διά του αέρος και δευτερευόντως δι’ επαφής. Το πλύσιμο των χεριών λοιπόν καλώς συνιστάται (και σχεδόν επιβάλλεται) ώστε να εμποδιστεί η δι’ επαφής μετάδοση, αλλά η απορία είναι γιατί ο ίδιος φραγμός να μην επιδιώκεται στην αναπνευστική οδό διά της (ευρείας) εφαρμογής της μάσκας. Προσωπικά κατέληξα σε δύο λόγους, αρκετά σοβαρούς, αλλά όχι απαγορευτικούς:

Ο πρώτος είναι συγκυριακός. Κατά την έναρξη της επιδημίας η σπάνις των μασκών ήταν τέτοια που οι Ελληνες μάχονταν για την απόκτηση ενός τεμαχίου.

Ο δεύτερος και πλέον σοβαρός ήταν η κάπως ακατανόητη στάση του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), ο οποίος για την εκτός νοσοκομείου χρήση προτίμησε τη στάση Ποντίου Πιλάτου, αφήνοντας την κρίσιμη απόφαση στη διάθεση του ταλαίπωρου πολίτη.

Βέβαια θα ήταν λίγο ανάρμοστο μια νόμιμη και ταχύτατα καταξιωμένη Επιτροπή να έλθει σε ευθεία αντίθεση με μια θέση του ΠΟΥ. Αλλά τι να κάνουμε. Σ’ αυτόν τον κόσμο κανένας δεν είναι αλάνθαστος. Ούτε ο ΠΟΥ.

Ανδρεας Κ. Ντεληθεος, Αναπληρωτής καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή