Ισως προκύψει ένας καλύτερος κόσμος

Ισως προκύψει ένας καλύτερος κόσμος

Κύριε διευθυντά

Σήμερα, βιώνοντας η ανθρωπότητα τον τρόμο και την απόγνωση της πανδημίας του κορωνοϊού, θέλω να ελπίζω ότι όταν η συμφορά περάσει –με όλες βέβαια τις καταστρεπτικές της συνέπειες– ίσως η ανθρωπότητα γνωρίσει έναν καλύτερο κόσμο.

Εμείς οι μεγαλύτεροι σε ηλικία, που έχουμε βιώσει έμμεσα, μέσω των γονιών μας, τα τρομακτικά δεινά που πέρασαν ως πρόσφυγες της Μικρασιατικής Καταστροφής.

Εμείς που ζήσαμε τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, την Κατοχή, την πείνα και τη φρίκη μιας αδελφοκτόνου σύρραξης.

Εμείς, τέλος, που διδαχθήκαμε από τις καταστροφές να είμαστε λιγότερο αλαζόνες, τιθασεύοντας το καταστρεπτικό «εγώ» που φωλιάζει σαν σαράκι ύπουλα και επικίνδυνα στην ανθρώπινη φύση, θέλουμε να πιστεύουμε ότι ο άνθρωπος σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη, ασχέτως εθνικότητας, θρησκείας, χρώματος, ίσως μετά την πανδημία προκύψει λίγο πιο συνετός, πιο λογικός, πιο πειθαρχημένος, λιγότερο αλαζών, λιγότερο εγωπαθής.

Είναι βέβαιο ότι θα έχει συνειδητοποιήσει ακόμα μια φορά τη μηδαμινότητά του, το πόσο δηλαδή ασήμαντος και ευάλωτος είναι σαν ένας κόκκος άμμου μέσα στο σύμπαν μιας πάνσοφης δημιουργίας. Δημιουργία η οποία φροντίζει εκάστοτε, όταν εκείνη κρίνει, να υπενθυμίζει στα υπερφίαλα και αλαζονικά δημιουργήματά της την ασημαντότητά τους και την ανάγκη ταπεινότητας, αλληλεγγύης και αγάπης που οφείλουν ο ένας απέναντι στον άλλο.

ΥΓ. Εάν δημοσιευθεί η επιστολή, ας αποτελέσει ένα μήνυμα ελπίδας, αγάπης και απαντοχής ιδιαίτερα για τους νέους και τις νέες μας.

Ανεστης Διακοδημητρης, Κηφισιά

Ισως προκύψει ένας καλύτερος κόσμος-1

Η σπορά της μυθολογίας απέδωσε καρπούς θαυματουργούς, σχεδόν διά πάσαν νόσον, ενώ στη συνέχεια έγκριτοι θεράποντες της ιατρικής εμπιστεύθηκαν τις ιαματικές ιδιότητες του χθόνιου μείγματος της νήσου. Λημνία γη: οι χριστιανοί σφράγιζαν τα φαρμακευτικά σκευάσματά της με τη μορφή του Εσταυρωμένου, οι Τούρκοι με την ημισέληνο, οι ντόπιοι τη βάφτισαν αγιόχωμα. Επάνω, εκ των σταθμών της εικαστικής τέχνης, το «Μάθημα ανατομίας» του Ρέμπραντ (1606-1669). Ο δρ Τουλπ επί το έργον ξεναγεί αφοσιωμένους μαθητές, αυριανούς συναδέλφους του, στα ενδότερα της ανθρώπινης σάρκας, φωτίζοντας, μέσω του άψυχου, πολύτιμες γνώσεις για το ιερό δημιούργημα της ζωής. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή