Στα «ενδότερα» των ΑΤΜ κρύβεται ένας teller

Στα «ενδότερα» των ΑΤΜ κρύβεται ένας teller

Κύριε διευθυντά

Αναγνώστης σας σε επιστολή του (19/6) ερμηνεύει τα ΑΤΜ ως Αυτόματα Ταμειακά Μηχανήματα. Το σωστό είναι Automated Teller Machine(s), όπου teller ο παλιός υπάλληλος με τις μαύρες μανσέτες στο γκισέ και τα γυαλιά στην άκρη της μύτης, ο οποίος στην ελληνική πραγματικότητα έφερε τον βαρύγδουπο τίτλο του «τραπεζικού».

Επομένως, σωστά τα ΑΤΜ προφέρονται έι-τι-εμ. Για να απαλύνω, όμως, την απογοήτευση των ελληνομαθών, θα προσθέσω ότι οι λέξεις automated και machines έχουν ελληνική καταγωγή, όπως και η λέξη acronym, στην οποία υπάγεται γραμματικώς η αγγλική αυτή συντομογραφία. Οσο για την καταγωγή της λέξης teller, μόνος αρμόδιος ο κ. Μπαμπινιώτης.

Β. Πουλοπουλος, Επιτάλιον Ολυμπίας

Στα «ενδότερα» των ΑΤΜ κρύβεται ένας teller-1

Πειραιάς, 1949. Ελληνικό ιστιοφόρο μετατράπηκε σε πλωτή, περιοδεύουσα μάλιστα, έκθεση του Σχεδίου Μάρσαλ, το οποίο συνέβαλε τα μέγιστα στην ταχεία ανάκαμψη των καθημαγμένων από τον Β΄ Π.Π. χωρών της Δυτικής Ευρώπης. Το Σχέδιο στάθηκε αφορμή θερμών διπλωματικών επεισοδίων ΕΣΣΔ – ΗΠΑ, ένα αναγνωριστικό προανάκρουσμα του κατοπινού Ψυχρού Πολέμου. Αυτονόητο ότι στην Ελλάδα η διαχείριση των πόρων αποτέλεσε αντικείμενο σκληρών αντιπαραθέσεων, ενώ σημειώθηκε πλεόνασμα καταγγελιών περί διασπάθισης ζεστού εισαγόμενου χρήματος. Η φωτογραφία από το βιβλίο – αφιέρωμα του Μιχάλη Ν. Κατσίγερα «Ελλάδα 20ός αιώνας, οι φωτογραφίες», το οποίο προλογίζει ο Αντώνης Καρκαγιάννης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή