Ο Μουσταφά Κεμάλ και το «νεοσουλτανάτο»

Ο Μουσταφά Κεμάλ και το «νεοσουλτανάτο»

Κύριε διευθυντά

Η δικαστική απόφαση ότι ήταν αντισυνταγματικό το διάταγμα του Κεμάλ για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε μουσείο προσβάλλει τη μνήμη του μεγάλου ήρωα του τουρκικού έθνους, είναι ύβρις. Ο Μουσταφά Κεμάλ ήταν ένας από τους κορυφαίους πολιτικούς και στρατιωτικούς ηγέτες παγκοσμίως του 20ού αιώνα. Εχοντας επιτύχει να μας νικήσει και να ακυρώσει τη Συνθήκη των Σεβρών, η οποία συρρίκνωνε την πατρίδα του σε ένα μικρό κράτος περί την Αγκυρα, εξασφάλισε να διαθέτει τώρα η Τουρκία εδάφη συνολικού εμβαδού 783.562 τ. χλμ.

Με πληθυσμό σήμερα 83.000.000, έχει πυκνότητα 104,7 κατ./τ. χλμ., όταν το μεγαλύτερο κράτος της Ε.Ε., η Γαλλία, διαθέτει έδαφος 674.843 τ. χλμ., με πληθυσμό 67.000.000 και πυκνότητα 99,4 κατ./τ. χλμ., και το πολυπληθέστερο, η Γερμανία, 357.386 τ. χλμ., πληθυσμό 83.000.000 και πυκνότητα 232,7 κατ./τ. χλμ. Η Τουρκία έχει συνεπώς, χάρις στον Κεμάλ, την άνεση να διπλασιάσει τον πληθυσμό της με την υπεργεννητικότητά της, αρκεί να μη χάσει εδάφη αν αποκτήσουν οι Κούρδοι την ελευθερία τους που προέβλεπε η Συνθήκη των Σεβρών. Ο Κεμάλ πάσχισε εν συνεχεία να καταστήσει την πατρίδα του κοσμικό κράτος, ώστε να γίνουν οι Τούρκοι Ευρωπαίοι. Κορυφαία επιτεύγματά του ήταν η ισότητα των δύο φύλων και η υιοθέτηση του λατινικού αλφαβήτου. Σήμερα  ο κ. Ερντογάν κατεδαφίζει το τεράστιο έργο του αναμορφωτή της Τουρκίας θυμίζοντας λίγο τον Ηρόστρατο.

Δημοσθενης Ιωαννιδης, Αντιπλοίαρχος Π.Ν. ε.α.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή