Το διαζευκτικό «ή» και ως στίγμα δεινών

Το διαζευκτικό «ή» και ως στίγμα δεινών

Κύριε διευθυντά

Οφειλόμενες αποσαφηνίσεις σχετικά με τις παρατηρήσεις του κ. Βασ. Ν. Σαλάκα (επιστολή 25/7/20): α)  Η «ειδοποιός διαφορά» στην «αδελφοκτονία μας που ακόμα διχάζει» (κατά την προσφυέστατη τιτλοφόρησή της) είναι ακριβώς η διχαστική και αντιθετική αξιολόγηση των εκατέρωθεν κινήτρων/σκοπών. Για να γίνει όμως εφικτή η ιστορική υπέρβαση στον δικό μας εμφύλιο, απαιτείται να αφήσουμε στην άκρη το διαζευκτικό Ητα, δηλαδή τη διχαστική αξιολόγηση και δείχνοντας τον σεβασμό μας στους νεκρούς, να υψώσουμε μνημείο-σύμβολο όχι δικαίωσης του διχασμού, αλλά διαρκούς υπόμνησης των μοιραίων συνεπειών του. β) Για τη χειραψία Τσακαλώτου – Μάρκου ήδη είχα σημειώσει ότι διαφέρει κατά το ποιόν, ως προϊόν του παφλάζοντος κύματος της εποχής. γ) Η περί μειοψηφικών συναισθηματικών αντιδράσεων αναφορά μου, σεβόμενη απολύτως την οδύνη όλων των προσωπικών περιπτώσεων, πίστευα ότι ταίριαζε στις λεγόμενες «γιορτές μίσους», τις οποίες άρχισε να διοργανώνει η μία πλευρά, όταν η άλλη είχε αρχίσει να εγκαταλείπει.

Προφανώς όμως, αν και πέρασαν  70 χρόνια, «η αδελφοκτονία μας ακόμα διχάζει». Τέλος, δ) όντως ο λαός μας πρέπει να θυμάται (κατά τους ορισμούς του Κ. Τσάτσου), για να μην ξανακάνει τα λάθη του παρελθόντος – κάτι που, βεβαίως, δεν επιτυγχάνεται με πολιτικούς ακροβατισμούς του είδους «Ή εμείς ή εκείνοι, ή τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν».

Γερασιμος Μιχαηλ Δωσσας, Θεσσαλονίκη

Το διαζευκτικό «ή» και ως στίγμα δεινών-1

Ποιος αγαθός ταξιδιώτης, αγνώστου προελεύσεως, του σύμπαντος δεν θα έκανε μια στάση σε αυτόν τον εκ πρώτης όψεως φιλόξενο, ασφαλή, πλανήτη, που μετρά, σύμφωνα με επιστημονική ληξιαρχική πράξη γεννήσεως, παρουσία 4,5 δισεκατομμυρίων ετών στη γειτονιά του ήλιου; Τη Γη, το πιο ευρύχωρο γνωστό σπίτι, για την ταυτότητα της οποίας ελάχιστα γνωρίζουμε, όσο εκκωφαντική είναι η άγνοιά μας και στο αλφαβητάρι της Γεωγραφίας. Μιας και το έφερε η κουβέντα σε εξωγήινους, ας θυμηθούμε την πιο ακραία και πειστική φάρσα του περασμένου αιώνα. Ηταν το 1938, όταν ο δαιμόνιος Ορσον Γουέλς, μόλις 23 χρόνων, έπεισε από ραδιοφώνου (CBS) εκατομμύρια Αμερικανούς ότι Αρειανοί, με φοβερά, άγνωστα στην ανθρωπότητα όπλα, είχαν εισβάλει θερίζοντας ζωές. Πανικός άνευ προηγουμένου. Αλλοι κρύφτηκαν σε υπόγεια, άλλοι πήραν τα βουνά, εξαφανίστηκαν σε σπηλιές. Ετσι, δεν άκουσαν τον επίλογο που ήθελε τους βάρβαρους να εξοντώνονται αμαχητί από μυστηριώδη γήινη ασθένεια. Το αντίστοιχο ΕΣΡ τον κατακεραύνωσε για τον τρόμο που έσπειρε, αλλά ο δρόμος του Γουέλς προς την κορυφή είχε ανοίξει διάπλατα. Αιωνία του η μνήμη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή