Η «Ρωμιοσύνη» και κατευνασμός

Η «Ρωμιοσύνη» και κατευνασμός

Κύριε διευθυντά

Ασφαλώς και η Αγία Σοφία είναι μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς. Ομως πρώτα και πάνω απ’ όλα είναι μνημείο του οικουμενικού ελληνισμού, εκεί εκτυλίχθηκε η χιλιόχρονη ιστορία του μεσαιωνικού ελληνισμού, εκεί, γράφει η Ε. Γλύκατζη-Αρβελέρ, χτυπούσε η καρδιά του Βυζαντίου, εκεί, γράφει ο Γ. Σεφέρης, είναι ο «καημός της Ρωμιοσύνης», εκεί ηχούν ακόμη ζωντανές οι κραυγές της Ιστορίας.

Οι Τούρκοι κατέκτησαν, βεβήλωσαν και μετέτρεψαν σε τζαμί την Αγία Σοφία, προς ικανοποίηση των «φίλων» μας καθολικών της Δύσης, που επιτέλους απηλλάγησαν από τους Ρωμιούς, αυτούς τους «αιρετικούς ορθόδοξους». Και σήμερα πανηγυρίζουν για τη δεύτερη άλωση και βεβήλωση της Αγίας Σοφίας. Περιμένουμε, αλήθεια, έμπρακτη βοήθεια; Η πολιτική τους έναντι της Τουρκίας είναι γνωστή, κατευνασμός και πάλι κατευνασμός. Η χλιαρή αντίδραση και η ατολμία των δυτικών δυνάμεων οδήγησαν στην καταστροφή του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Κι εμείς; Οχι άλλο κατευνασμό, μόνο αν παρατάξουμε δική μας ισχυρή δύναμη αποτροπής των επιδιώξεων του κακόβουλου γείτονά μας θα αποφύγουμε τα χειρότερα.

Μιχαηλ Τουμπουρας, Ομότ. καθ. ΑΠΘ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή