Οι ανεγκέφαλοι χωρούν παντού

Οι ανεγκέφαλοι χωρούν παντού

Κύριε διευθυντά

Ευρισκόμενη η χώρα σε συνθήκες αλματώδους αύξησης των κρουσμάτων κορωνοϊού με κίνδυνο η πανδημία να προσλάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, δημιουργούνται απορίες και ερωτήματα αναφορικά με τη συμπεριφορά τήρησης των μέτρων από ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού.

Αφορμή για την αποστολή της παρούσης στάθηκε η παρακολούθηση από τον υπογράφοντα της λειτουργίας από τον Ιερό Ναό Αγ. Δημητρίου Θεσσαλονίκης, την Κυριακή 8 Αυγούστου από το κανάλι της ΕΡΤ2.

Πολλοί από τους εκκλησιαζόμενους παρακολουθούσαν τη θεία λειτουργία χωρίς να φορούν σύμφωνα με τη σύσταση του υπουργείου μάσκα, ένας δε ιερωμένος χωρίς να συμμετέχει στο τελετουργικό της θείας λειτουργίας, αλλά καθήμενος στα πρώτα καθίσματα, παρακολουθούσε προκαλώντας χωρίς μάσκα τους υπόλοιπους πιστούς που προσήλθαν στον ναό συμμορφούμενοι με τα μέτρα και τις υποδείξεις του αρμόδιου υπουργείου και της διοικούσας εκκλησίας.

Τίθενται επομένως από τον καθένα υπεύθυνο πολίτη που σέβεται τα μέτρα τα οποία έλαβε η πολιτεία και αποδέχθηκε η εκκλησία, προστατεύοντας με τη χρήση μάσκας τη δική του υγεία και των συνανθρώπων του, τα παρακάτω ερωτήματα.

α) Αυτοί που αποφεύγουν τη χρήση μάσκας, αδιαφορώντας για τη δική τους υγεία και την υγεία των συνανθρώπων τους, δεν είναι υπαίτιοι της εξάπλωσης της πανδημίας;

β) Οι αρνητές της χρήσης μάσκας επίσης, περιφρονώντας τις καθημερινές επισημάνσεις και συμβουλές των ειδικών λοιμωξιολόγων, οι οποίοι από όλα τα ΜΜΕ κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου περί ανεξέλεγκτης εξάπλωσης της πανδημίας κορωνοϊού, δεν συνιστούν κίνδυνο για τα περαιτέρω;

γ) Η αδιαφορία τήρησης των μέτρων που έχει εξαγγείλει η πολιτεία δεν συνιστά καταπάτηση των νόμων και αιτία εξάπλωσης της νόσου του κορωνοϊού;

δ) Η στάση αυτή των ανεγκέφαλων που με τη συμπεριφορά τους θέτουν σε άμεσο κίνδυνο την υγεία του διπλανού και τη δική τους, δεν θα έπρεπε να συνετίσει;

Και τέλος δεν θα έπρεπε στην κεντρική θύρα εισόδου κάθε εκκλησίας η εκκλησιαστική επιτροπή να ορίζει έναν υπεύθυνο ο οποίος να ελέγχει εάν οι πιστοί προσέρχονται με μάσκα και για όσους δεν συμμορφώνονται να μην επιτρέπεται η είσοδος στον ναό;

Απλά αλλά ουσιαστικά, με ευλάβεια, σεβασμό, τήρηση των μέτρων που οι ειδικοί συνιστούν και η πολιτεία προσπαθεί να περάσει έχοντας πίστη στο φιλότιμο του Ελληνα.

Ας απομονώσουμε λοιπόν τους ανεγκέφαλους και ας δράσουμε ο καθένας μας χωριστά δυναμικά για να ξημερώσει αύριο μια πιο χαμογελαστή ημέρα.

Νικος Εμμ. χαραλαμπης

Συνταξιούχος πλοίαρχος Ε.Ν.

16η Αυγούστου 1940, όταν ήμασταν πρόσκοποι

Κύριε διευθυντά

Πριν από 80 χρόνια, τη 16η Αυγούστου 1940, μια ομάδα προσκόπων με αρχηγό τον αείμνηστο Τάκη Μιχαηλίδη συναντηθήκαμε στον Αγιο Γεώργιο της Κυψέλης. Θέμα, ο τορπιλισμός της «Ελλης» στην Τήνο και η συνειδητοποίησή μας ότι έρχεται ο πόλεμος και πρέπει, ως Ελληνες πρόσκοποι, να ετοιμαζόμαστε γι’ αυτόν.

Τον Δεκέμβριο 1942 ήρθα στην Αθήνα από το χωριό μου, την Καστανιά της Καρδίτσας, για να δώσω τμηματικές εξετάσεις. Αναζήτησα και συνάντησα τον Μιχαηλίδη. Μου διηγήθηκε τα της συμμετοχής του, ως μέλος της ΠΕΑΝ, στην οργάνωση της ανατίναξης της ΕΣΠΟ τον Σεπτέμβριο και με εφοδίασε με ένα μεγάλο δέμα αντιστασιακού Τύπου όλων των παρατάξεων, ώς και πολλές συμβουλές για Αντίσταση. Τον μετέφερα στην Καρδίτσα τον Τύπο και τον παρέδωσα στην οργάνωση της ΕΠΟΝ, στην οποία ανήκα ήδη, και αυτή τον μοίρασε σε όλους.

Ανέβηκα στην Καστανιά και στις αρχές του 1943 εντάχθηκα στον ΕΛΑΣ. Αλλοι συμμαθητές μου στο γυμνάσιο της Καρδίτσας, όπως ο Μένιος Θεολόγης, ο Βασίλης Βελέντζας κ.λπ., εντάχθηκαν στον ΕΔΕΣ. Και όλοι, από διαφορετικά ταμπούρια, όπως βεβαίωσε ο Χαρίλαος στον επικήδειο που εκφώνησε για τον συμμαθητή και συμμαχητή του Σεραφείμ (και διέσωσε η «Καθημερινή»), πολεμήσαμε και με τις θυσίες μας νικήσαμε τους Ιταλούς και τους Γερμανούς. 

Τα γεγονότα εκείνης της εβδομάδας των προσκόπων του 1940 που αφηγήθηκα μοιάζουν με αυτά που τώρα ζούμε και θα ζήσετε. (Εγώ δεν θα προκάνω να ζήσω.) Και είμαι βέβαιος ότι και οι σημερινοί νέοι της Ελλάδας, αν χρειασθεί, από το ταμπούρι και το πυρπολικό του καθένας, θα είναι οι Μαραθωνομάχοι και

Σαλαμινομάχοι που θα ανατρέψουν την προσπάθεια των Ασιατών Τούρκων να εισέλθουν στην Ευρώπη, όπως εκείνοι ανέτρεψαν τους Ασιάτες Πέρσες. Και θα είναι οι πρωτομάχοι που θα ματαιώσουν επίσης την αναβίωση της οθωμανικής αυτοκρατορίας που ονειρεύεται και σφυρηλατεί ο Ερντογάν και οι λοιποί ηγήτορες των Τούρκων, όπως πρωτομάχοι της αρχής της διάλυσης της υφιστάμενης το 1821 αυτοκρατορίας τους ήσαν οι πρόγονοί μας, καθώς επίσης και το 490 και 480 π.Χ. οι Μαραθωνομάχοι και Σαλαμινομάχοι.

Γιωργος ζαχαροπουλος

Εφεδρος ανθυπολοχαγός της Αντίστασης Βύρωνας

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή