Η θητεία πρέσβη

Κύριε διευθυντά

Σε δημοσίευμα του συντάκτη σας Στέφανου Κασιμάτη στην «Καθημερινή» στις 17-5-2016 αναληθώς αναφέρεται ότι πρώην πρέσβης του Ισραήλ στην Ελλάδα δεν ολοκλήρωσε τη θητεία του. Ο εκλιπών πρώην πρέσβης του Ισραήλ  Ali Yahya, ολοκλήρωσε κανονικά την τετράχρονη θητεία του στην Αθήνα.

Γουιλιαμ Αναγνωσταρας – Γραφείου Τύπου

Η επιστροφή των Γλυπτών

Κύριε διευθυντά

Χαίρομαι που ο κ. Αριστ. Μπαλτάς άλλαξε γνώμη και επανέφερε κατά εμβληματικό τρόπο στην επικαιρότητα το θέμα της διεκδίκησης των Γλυπτών του Παρθενώνα, ξεναγώντας πρόσφυγες στην Ακρόπολη.

Ο ίδιος, πέρυσι τον Δεκέμβριο, είχε απορρίψει τη νομική διεκδίκησή τους και είχε αρχειοθετήσει όλο το θέμα, όπως ανέφερε και ο κ. Ιωαννίδης στην εφημερίδα σας, περιγράφοντας την ξενάγηση. Είχατε φιλοξενήσει τότε (11/12/2015) μια μάλλον οργισμένη επιστολή μου για την απόφασή του, που ανακαλώ.

Κατέκρινε αργότερα επίσης τον Σύλλογο των Αθηναίων που ως πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, προσέφυγε στο Δικαστήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο, μετά την άρνηση της βρετανικής κυβερνήσεως να εμφανισθεί στη Διακυβερνητική Επιτροπή Διαμεσολαβήσεως της UNESCO «για την Προώθηση της Επιστροφής Πολιτισμικών Αγαθών στη Χώρα Προελεύσεως ή της Αποκατάστασης (Restitution) σε περίπτωση Παρανόμου Ιδιοποιήσεως». Νέα στοιχεία από πρόσφατες επιστημονικές έρευνες ενισχύουν την άποψη της «παρανόμου ιδιοποιήσεως» των Γλυπτών από τον Λόρδο Ελγιν και της πωλήσεώς των στο Βρετανικό Μουσείο προ 200 ακριβώς ετών.

Σε κάθε περίπτωση, η δυνατότητα της Ελληνικής Δημοκρατίας για διακρατική δικαστική προσφυγή όταν αυτό επιτραπεί, παραμένει ανοικτή.

Ανήκω σε αυτούς όπως και πολλοί ξένοι παγκοσμίως, που πιστεύουμε ότι η προστασία της υλικής αλλά και άυλης πολιτισμικής μας κληρονομίας είναι υποχρέωσή μας, αλλά και από τα πιο ισχυρά συγκριτικά πλεονεκτήματά μας ως πηγή πλούτου αν σωστά διαχειρισθεί…

Στρατης Στρατηγης – Επ. Δικηγόρος Δ.Ν., τ. Βουλευτής Επικρατείας

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή