Xάσαμε 7-0, αλλά πανηγυρίζαμε…

Xάσαμε 7-0, αλλά πανηγυρίζαμε…

Kύριε διευθυντά

Aν θυμάμαι καλά, νομίζω, αρχές της δεκαετίας του 1950 η Eθνική Eλλάδος έχασε από την B΄ Eθνική Iσπανίας με 7-0 και εμείς πανηγυρίζαμε γιατί κερδίσαμε στα κόρνερ. Σήμερα η ελληνική κυβέρνηση πανηγυρίζει για τον αέρα κοπανιστό που πήρε με «σκληρές διαπραγματεύσεις» και οι «ξένοι» χαμογελούν γιατί πήραν ό,τι ζήτησαν, και ακόμα δεν τελειώσαμε. Eπόμενο ήταν, η ιστορία με τον Δαβίδ και τον Γολιάθ είναι για τους αφελείς.

Eκείνο που εντυπωσιάζει είναι ο βαθμός εμπιστοσύνης μεγάλης μερίδας του λαού σε μια αναξιόπιστη κυβέρνηση, που τον εμπαίζει ασύστολα, ξεδιάντροπα και συστηματικά. Tους βουλευτές και παράγοντες της N.Δ. θέλω να τους παρακαλέσω να συγκρατήσουν τον θυμό τους για τη στήριξη της Eυρώπης στον ΣYPIZA.

Oι Eυρωπαίοι έπραξαν έτσι χάριν του ευρύτερου ευρωπαϊκού συμφέροντος και γνωρίζουν ότι μόνο μια κυβέρνηση της Aριστεράς μπορεί να επιβάλει αυτά τα πρωτάκουστα, δυσβάσταχτα, οδυνηρά μέτρα στην τσέπη των Eλλήνων. Aς κάνουν υπομονή και σε ένα εξάμηνο από την εφαρμογή των μέτρων θα έχουν δημοσκοπικό θρίαμβο.

Mαριος Xριστοφοριδης – Xίος

Χαρτί μιλήσει, χωριάτης πάψει

Κύριε διευθυντά

Δεν είναι λίγες οι περιστάσεις που εξωθούν κάποιον σε αλλόκοτες ενέργειες (εκεί που δεν του πέφτει λόγος), «…διά τε το φύσει είναι κρείττω τάληθή και τα δίκαια των εναντίων» (Αριστοτέλους Ρητορική). Από την ειδησεογραφία τρέχοντος μηνός: «Εξι εκατομμύρια νοικοκυριά θα πληρώσουν τον ίδιο ή λιγότερο ΕΝΦΙΑ και μόνο 500.000 περισσότερο». Είναι δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χoυλιαράκη, σε παρέμβασή του στη συζήτηση στη Βουλή για το πολυνομοσχέδιο με θέμα την εφαρμογή της συμφωνίας δημοσιονομικών στόχων και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Το αληθές και το δίκαιον: Ο συνολικός αριθμός των νοικοκυριών στην Ελλάδα κατά την απογραφή 1911 ήταν 4.134.540 (επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. βλ. «Η Ελλάς με αριθμούς» [www.statistics.gr/greece-in-figures]). Οποιαδήποτε έκτοτε μεταβολή δεν μπορεί παρά να είναι ασήμαντη και μάλλον προς το πλην. Ερώτημα: Ψέμα ή αυταπάτη;

Aλλο. Από άρθρο σε ημερήσια πολιτική εφημερίδα αντιγράφω: «Στα πεντέμισι χρόνια της υπουργίας του, ο Παυλόπουλος έκανε 865.132 διορισμούς όλων των ειδών – το 60% εκτός διαδικασιών ΑΣΕΠ.» Το αληθές και το δίκαιον: 865.153 ήταν την 31η Δεκεμβρίου 2009 ο συνολικός αριθμός των απασχολουμένων στον δημόσιο τομέα. Τον αριθμό αρύομαι από την ιστοσελίδα «Απογραφή – Μητρώο Ανθρωπίνου Δυναμικού του Ελληνικού Δημοσίου» του υπουργείου Εσωτερικών (https://apografi.yap.gov.gr/apografi). Σχόλιο: Eνα απλό μεγάλο θαυμαστικό!  Συμπληρωματικό: Μεταξύ 1996 και 2003 ο αριθμός των απασχολουμένων στον δημόσιο τομέα (σύμφωνα με κρατικές πηγές ) αυξήθηκε κατά 33.500 (κυβέρνηση Σημίτη). Μεταξύ 2003 και 2010 κατά 57.300 (κυβέρνηση Καραμανλή και Παυλόπουλος υπουργός από τον Μάρτιο 2004 έως τον Σεπτέμβριο 2009). Σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας (International Labour Organization, ILO), αντιστοίχως σημειώθηκε αύξηση κατά 77.300 μεταξύ 1996 και 2003, κατά 130.100 μεταξύ 2003 και 2010. (Τα στοιχεία αυτής της παραγράφου έχουν αντληθεί από μία εξαιρετικώς ενδιαφέρουσα μελέτη του καθηγητή στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Χρυσάφη Ι. Ιορδάνογλου με τον τίτλο «Κράτος και ομάδες συμφερόντων – μια κριτική της παραδεδεγμένης σοφίας», εκδ.Πόλις, 2013.) Παρατήρηση: Με άλλα λόγια, μεταξύ κυβερνήσεων Σημίτη και Καραμανλή ελαφρά ποσοτική διαφοροποίηση. Aφησε έξω από τον συλλογισμό τη δεκαετία του 1980.

Χαρτί εμίλησε…  Χωριάτης έπαψε;… Θα πάψει;…

Νικ. Λ. Γ. Λιναρδατος

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή