Το Ευαγγέλιο και ο Ρέμπραντ

Το Ευαγγέλιο και ο Ρέμπραντ

Κύριε διευθυντά

Ενας μεγάλος καλλιτέχνης του ευρωπαϊκού χώρου ήταν ο Ολλανδός Χάρμενσον Ρέμπραντ (1606-1669). Υπήρξε εξαιρετικά εργατικός και άφησε πολλά έργα, τα οποία κοσμούν μεγάλα μουσεία της Ευρώπης.

Από τα νεανικά του χρόνια ο Ρέμπραντ επέλεγε θέματα από την Αγία Γραφή. Το πιο αγαπημένο του θέμα είναι το αναστάσιμο «Δείπνο εις Eμμαούς» από το 24ο κεφάλαιο του κατά Λουκάν Ευαγγελίου, το οποίο και καλλιτεχνεί εννέα φορές. Πρόκειται για ένα θαυμάσιο έργο (Μουσείο Λούβρου).

Σε αυτό ο καλλιτέχνης θέτει όλη του την τέχνη για να εκφράσει τη βαρυθυμία, την απορία, αλλά και τη φλογισμένη καρδιά των δύο μαθητών ως επίσης και τον ανεστημένο Χριστό, ο Οποίος τους διδάσκει με τρυφερότητα και καρτερία και τους παρουσιάζεται «εν τη κλάσει του άρτου».

Η απόδοση της ζωγραφικής του έχει ζωηρότητα αλλά και βάθος και πράγματι προέρχεται από την ευλαβική αποδοχή της χριστιανικής διδασκαλίας. Στο Ευαγγέλιο, ο Ρέμπραντ είχε βρει το πνευματικό του καταφύγιο στις αντιξοότητες της ζωής.

Τώρα που διανύουμε την αναστάσιμη περίοδο αξίζει να θυμόμαστε μερικά τέτοια επιτεύγματα του ευρωπαϊκού πολιτισμού.

Aρχιμ. Χρυσοστομος Παπαθανασιου

Iεροκήρυξ Καθεδρικού Ναού των Aθηνών

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή