Nαρκωτικά και πρόληψη

Κύριε διευθυντά

Η 26η Ιουνίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών, παρ’ όλα αυτά μάλλον πέρασε στα ψιλά στον Τύπο. Προφανώς και όλα τα σημαντικά προβλήματα δεν λύνονται με την καθιέρωση μιας επετειακής ημέρας, αλλά τέτοιου είδους ημέρες μάς βοηθούν να θυμόμαστε, να προσπαθούμε και να μην εφησυχάζουμε. Το πρόβλημα των ναρκωτικών είναι παλαιό, αλλά μας απασχολεί πολύ λόγω των σημαντικών συνεπειών του σε πολλαπλά επίπεδα:

– Ψυχική και σωματική υγεία των χρηστών (προβλήματα συμπεριφοράς και αυτοκτονικές απόπειρες, λοιμώξεις από τους ιούς ηπατίτιδας και ΗIV, και πολλά άλλα).

– Κοινωνικά προβλήματα, λόγω της παραβατικής συμπεριφοράς (αγοραπωλησίες ουσιών και φαρμάκων, κλοπές, επιθετικότητα).

– Οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες: Οι χρήστες ουσιών είναι ασθενείς από νεαρή ηλικία και συνήθως καταστρέφεται το πιο παραγωγικό κομμάτι της ζωής τους, καθώς αδυνατούν να εργαστούν, να σπουδάσουν, να κάνουν οικογένεια. Σε όλα τα παραπάνω θα πρέπει να προσθέσει κάποιος και το κόστος (οικονομικό και επαγγελματικό, κοινωνικό, υγείας) που προκύπτει έμμεσα από τη διάλυση πολλών οικογενειών και τον αρνητικό αντίκτυπο που το πρόβλημα έχει σε γονείς και στενό οικογενειακό περιβάλλον. Επιπλέον, το πρόβλημα οξύνεται από τις προκαταλήψεις των περισσότερων ανθρώπων και τον στιγματισμό που υφίστανται αυτοί οι ασθενείς. Το πρόβλημα της εξάρτησης από ουσίες είναι ίσως ένα από τα πιο κλασικά παραδείγματα βιο-ψυχο-κοινωνικής νόσου. Η αντιμετώπισή του είναι δύσκολη και απαιτεί συντονισμένες προσπάθειες που θα στρέφονται ίσως, σε πιο σημαντικό ποσοστό, στην πρόληψη.

Θεοχαρης Χ. Κυζιριδης, Ψυχίατρος, Θεσσαλονίκη

Γιατί χρειάζονται τα αρχαία ελληνικά

Κύριε διευθυντά

Οι κατά καιρούς προτάσεις των εκάστοτε υπ. Παιδείας απέχουν έτη φωτός από το όραμα του βαθυστόχαστου Παπανούτσου. Οταν τα ξένα πανεπιστήμια (Οξφόρδη) εδώ και δεκαετίες εκδίδουν τα συγγράμματα της Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας και ιδρύουν πανεπιστημιακές έδρες για τα αρχαία ελληνικά, εμείς περιορίζουμε τις ώρες διδασκαλίας τους. Αυτό είχε συνέπεια να αυξηθούν η γλωσσική αφασία και οι στρατιές των αγραμμάτων. Στο γυμνάσιο ενδείκνυται η υποχρεωτική διδασκαλία των αρχαίων ελληνικών από το πρωτότυπο με μετάφραση. Οσον αφορά το λύκειο, τα αρχαία ελληνικά θα πρέπει να είναι υποχρεωτικά για όλες τις κατευθύνσεις στις πρώτες δύο τάξεις και επιλεγόμενο μάθημα μαζί και τα λατινικά για τους υποψηφίους θεωρητικών και ανθρωπιστικών σπουδών στη Γ΄ Λυκείου. Ενδείκνυται η επαναλειτουργία των κλασικών λυκείων. Οι μαθητές θα πρέπει να εξοικειώνονται με το αρχαίο κείμενο, να μαγεύονται από τη γοητεία και τη σοφία του. Τα θλιβερά αποτελέσματα των πανελληνίων εξετάσεων απέδειξαν το ηροστράτειο ταλέντο και την πανσθενή μωρία του υπ. Παιδείας.

Γιωργος Τρανταλιδης, Δικηγόρος

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή