Περί το σθένος των εισαγγελέων

Περί το σθένος των εισαγγελέων

Κύριε δευθυντά

Πρόσφατα η Eνωση Δικαστών και Εισαγγελέων καταδίκασε με σκληρή γλώσσα τη «βάναυση προσβολή και αναίτια επίθεση» προέδρου ποδοσφαιρικής ομάδας σε βάρος εισαγγελικών λειτουργών, λέγοντας ότι τέτοιου είδους επιθέσεις «δεν πρόκειται να κάμψουν το σθένος και το φρόνημα των εισαγγελέων». Να όμως που ένας εκ των ως άνω εισαγγελικών λειτουργών, ο κ. Ισίδωρος Ντογιάκος, ενώ επέδειξε το οφειλόμενο κατά την Eνωση «σθένος και φρόνημα», δεν έγινε μόνο στόχος του εν λόγω προέδρου αλλά υπέστη πειθαρχική δίωξη από την πρόεδρο του Αρείου Πάγου και, μετά την άσκηση έφεσης στην πρωτοβάθμια απόφαση από τον υπουργό Δικαιοσύνης, τιμωρήθηκε από το Δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου.

Οι εννέα αρεοπαγίτες θεώρησαν τόσο προσβλητικό τον χαρακτηρισμό μιας παρέμβασης της προέδρου του Αρείου Πάγου ως «εξωθεσμικό», ώστε επέβαλαν στον κ. Ντογιάκο ποινή που επέσυρε την έκπτωση από τη θέση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών και δημιουργούσε κώλυμα υποψηφιότητας για επανεκλογή. Ευτυχώς, ο κ. Ντογιάκος διατήρησε «το σθένος και το φρόνημά του» και το ίδιο έπραξαν και οι συνάδελφοί του στην Εισαγγελία Εφετών. Eτσι υπέβαλε εκ νέου υποψηφιότητα και επανεξελέγη. Πρόκειται για μια τεράστια ηθική νίκη, ανεξάρτητα από τη συνέχεια. Καλό είναι να θυμούνται όλες οι πλευρές ότι, με τρομοκρατημένους ή εξαρτημένους εισαγγελείς και δικαστές, η δικαστική εξουσία, ο τρίτος πυλώνας του πολιτεύματος, είναι τελειωμένη υπόθεση. Oσοι δεν διαθέτουν «το σθένος και το φρόνημα» να διαφυλάξουν την ανεξαρτησία τους έναντι όλων, είναι προτιμότερο να παραιτηθούν. Και η Eνωση Δικαστών και Εισαγγελέων πρέπει να σπάσει επιτέλους τη σιωπή της προκειμένου για ζητήματα που θεωρεί interna corporis και να προστατεύσει τα μέλη της όχι μόνον έναντι προέδρων ποδοσφαιρικών σωματείων αλλά και έναντι της προέδρου του Αρείου Πάγου.

Μιχαηλ  Πασχαλης – Oμότιμος καθηγητής Kλασικής Φιλολογίας Πανεπιστημίου Kρήτης, Tμήμα Φιλολογίας

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή