Εις μνήμην ηρώων του Πολεμικού Ναυτικού

Εις μνήμην ηρώων του Πολεμικού Ναυτικού

Κύριε διευθυντά

Με τη διάλεξη του εξαίρετου καθηγητή, ιστορικού και ερευνητή κ. Σαράντου Καργάκου γιορτάστηκε, το βράδυ της 13ης Οκτωβρίου στο εντευκτήριο της Λέσχης Αρχιπλοιάρχων Πειραιά, η επέτειος του «ΟΧΙ». Το θέμα της ομιλίας αυτής ήταν η πολεμική δράση του ενδόξου αντιτορπιλικού «Βασίλισσα Ολγα» κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο εκλεκτός καθηγητής εξιστόρησε με περισσή γλαφυρότητα την τρισένδοξη «ζωή» του πολύ γνωστού για τους άθλους του στη Μεσόγειο και τον Ινδικό, πολεμικού πλοίου. Στην επιθετική του όμως περιπολία, μαζί με το αγγλικό αντιτορπιλικό «Intrepid», στο στενό της Κάσου και με τον ελλιμενισμό τους την 26η Σεπτεμβρίου 1943 στο Πόρτο Λακκί της Λέρου δέχθηκαν καταιγιστικά πυρά από πληθώρα γερμανικών αεροσκαφών και πληγώθηκαν θανάσιμα! Το «Βασίλισσα Ολγα» το ακολούθησαν στον υγρό του τάφο και 71 από το ηρωικό πλήρωμά του! Οι λαμπροί κυβερνήτης πλωτάρχης Γ. Μπλέσσας, ύπαρχος υποπλοίαρχος Μ. Γρηγορόπουλος, υποπλοίαρχοι Δ. Μπάτσης και Α. Σακίπης, σημαιοφόροι Π. Κονταράτος και Ν. Σιμιτσόπουλος, δεκαπέντε επίσης γενναίοι υπαξιωματικοί καθώς και πενήντα ηρωικοί ναυτοδίοποι! Θερμές ευχαριστίες στον φίλο καθηγητή και επίτιμο μέλος της Λέσχης μας, για την ανάταση ψυχής (αυτή τη ζοφερή εποχή μάλιστα) που μας πρόσφερε με την ομιλία του και στον πρόεδρο της Λέσχης Αρχιπλοιάρχων Πειραιά, καπετάν Μαρίνο Τσάμη για την άριστη επιτυχία αυτής της γιορτής.

Η απορία όμως που πλανιέται στους ακροατές αλλά και στους Ελληνες γενικά είναι γιατί η πολιτεία «ξέχασε» να ξαναδώσει το όνομα αυτού του ένδοξου αντιτορπιλικού με τους 71 πεσόντες γι’ αυτή σε κάποια νέα παραλαβή;

Φριξος Δημου

Πλοίαρχος Ε.Ν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή