Το Σύνταγμα ανοίγει την πόρτα…

Το Σύνταγμα ανοίγει την πόρτα…

Κύριε διευθυντά

Κατά το άρθρο 88 παρ. 5 του Συντάγματος, «οι δικαστικοί λειτουργοί έως και τον βαθμό του εφέτη ή του αντεισαγγελέα εφετών και τους αντίστοιχους με αυτούς βαθμούς, αποχωρούν υποχρεωτικά από την υπηρεσία μόλις συμπληρώσουν το εξηκοστό πέμπτο έτος της ηλικίας τους και όλοι όσοι έχουν βαθμούς ανώτερους από αυτούς ή τους αντίστοιχους από αυτούς αποχωρούν υποχρεωτικά από την υπηρεσία μόλις συμπληρώσουν το εξηκοστό έβδομο έτος της ηλικίας τους. Για την εφαρμογή  της διάταξης αυτής θεωρείται σε κάθε περίπτωση ως ημέρα που συμπληρώνεται το όριο αυτό η 30ή Ιουνίου του έτους της αποχώρησης του δικαστικού λειτουργού».

Η συνταγματική αυτή διάταξη είναι σαφέστατη: Δύο φορές επαναλαμβάνεται ότι η αποχώρηση είναι υποχρεωτική. Η επιβολή διά νόμου ορίου ηλικίας των δικαστικών λειτουργών διαφορετικού από αυτό που ορίζει το ίδιο το Σύνταγμα είναι πραξικόπημα κατά του δημοκρατικού πολιτεύματος της χώρας μας γιατί προσβάλλει  τις θεμελιώδεις αρχές και θεσμούς του πολιτεύματος, της διακρίσεως των εξουσιών αφού είναι επέμβαση της νομοθετικής εξουσίας στη δικαστική εξουσία, της δέσμευσης του νομοθέτη από το Σύνταγμα αφού είναι παραβίαση σαφούς διατάξεως του Συντάγματος και της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης αφού επιβάλλει ρύθμιση της λειτουργίας της αντίθετη προς το Σύνταγμα. Αυτή και μόνη η αντίθετη προς το Σύνταγμα πραξικοπηματική ρύθμιση του ορίου ηλικίας των δικαστικών λειτουργών έχει πολύ μεγάλη σημασία για τη λειτουργία της Δικαιοσύνης. Πέραν όμως αυτής της σημασίας, το γεγονός ότι επιχειρείται μια τέτοια επέμβαση στη Δικαιοσύνη ανοίγει τον δρόμο για την κατάργηση της ανεξαρτησίας της και του δημοκρατικού μας πολιτεύματος και τον δρόμο προς τα «λαϊκά» δικαστήρια που θα παίρνουν τις αποφάσεις τους όχι με βάση την αποδεικτική διαδικασία, αλλά με βάση σημειώματα του κόμματος, όπως ζήσαμε την πραγματικότητα αυτή στο παρελθόν, στις περιοχές όπου επικρατούσε η πραγματικά «πρώτη φορά Αριστερά». Είναι σημάδι καταπτώσεως των θεσμών το ότι συζητείται η νομιμοποίηση ενός τέτοιου πραξικοπήματος. Οσοι ανακινούν μια τέτοια συζήτηση έχουν βαρύτατες  ευθύνες απέναντι στην Πατρίδα, τη Δικαιοσύνη και την Ιστορία.

Ευαγγελος Ανδριανος – Επίτιμος Αρεοπαγίτης

Ψηφίζουν, αλλά… δεν στοιχηματίζουν

Κύριε διευθυντά

Στην τηλεόραση διαφημίζονται πολλές εταιρείες στοιχημάτων. Σημειώνουν, όμως, ότι δεν μπορούν να στοιχηματίσουν οι κάτω των 18 ετών. Προφανώς, υπάρχει σχετικός νόμος. Αποτελεί παραδοξολογία, λοιπόν, που οι των 17 ετών νεαρές και νεαροί θα μπορούν να ψηφίζουν!

Πλατων Κωνσταντακατος

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή