Ο Κολοκοτρώνης για τους… «Δεν πληρώνω»

Ο Κολοκοτρώνης για τους… «Δεν πληρώνω»

Κύριε διευθυντά

Στις οικονομικές σελίδες της «Κ» (21-2-2017), δημοσιεύεται άρθρο που αφορά τους λεγόμενους «στρατηγικούς κακοπληρωτές», που μπορούν, αλλά δεν πληρώνουν δάνεια 10 δισ. ευρώ. Το ίδιο συμβαίνει με άλλη κατηγορία κακοπληρωτών, που ενώ έχουν λεφτά, δεν πληρώνουν την εφορία. Ολοι αυτοί είναι πνευματικά και ιδεολογικά παιδιά του κινήματος «Δεν πληρώνω» που διαδήλωναν πριν από 2-3 χρόνια στο Σύνταγμα και έξω από τη Βουλή. Ο Θεόδ. Κολοκοτρώνης, εις την βιογραφία του («Απαντα Κολοκοτρώνη», παρουσίαση, Γ. Τσερτσέτη – Α. Πολυζωίδη. Μελέτη για τον Κολοκοτρώνη, Διονυσίου Κόκκινου (ακαδημαϊκού). Ιστορικές Εκδόσεις 1821, Γ. Μέρμηγκας – τόμος 2, σελ. 70-71), σχολιάζοντας την άρνηση των προυχόντων της Πελοποννήσου να πληρώσουν φόρους, όπως έκαναν επί Τουρκοκρατίας, δωροδοκώντας τους φοροεισπράκτορες, γράφει:

«Το μέρος το αρχοντικό που δεν τους έβαλε εις δουλειά και μη ευρίσκοντες άλλο σκαρί, έλαβαν αιτίαν και είπαν του λαού, μην πληρώνετε. Οι Δεληγιανναίοι και άλλοι, κατά το συνηθισμένο τους, έστειλαν ανθρώπους εις την Μεσσηνίαν και τους εσήκωσαν το μυαλό, και είπαν όλοι ότι δεν πληρώνουμε, ήταν έτοιμοι να αντισταθούν με το τουφέκι. Εγώ βλέποντας την ακαταστασία, ήμουν εις την Τριπολιτσά, έγραψα εις τον Κυβερνήτη (τον Καποδίστρια) να φέρη ένα – δύο τάγματα από τη δυτική Ελλάδα να τους βιάσουν να πληρώσουν, διατί αν δεν πληρώσουν τώρα, ποτέ λαόν δεν κάμνεις υπήκοον». Οπως γράφει, επλήρωσαν όλοι, και έγινε, πιστεύω, η αρχή ιδρύσεως του κράτους.

Οι σύγχρονοι οπαδοί τού «Δεν πληρώνω» δεν πρωτοτυπούν ούτε είναι προοδευτικοί, απλώς μιμούμενοι τους κοτζαμπάσηδες της εποχής του Κολοκοτρώνη θέλουν να μας γυρίσουν στο πνεύμα της Τουρκοκρατίας. Μέσα μου λέω συνεχώς: Πού είσαι Γέρο!

Γεωργιος Αραμπατζης – Ιατρός

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή