«Εγώ ο μαθητής για τον πρόεδρο Τραμπ»

«Εγώ ο μαθητής για τον πρόεδρο Τραμπ»

Κύριε διευθυντά

Αποτελεί ίσως έναν από τους πλέον πολυσυζητημένους ανθρώπους του πλανήτη, με την ευδιάκριτή του ικανότητα να απασχολεί τον διεθνή Τύπο καθημερινά, συχνά βέβαια άτοπα, δεν είναι άλλος από τον Ντόναλντ Τραμπ. Θα ήθελα, βέβαια, εκ προϊμίου να αποσαφηνίσω την ουδεμία υποστηρικτική ή αντιθετική φύση της επιστολής μου να πολιτικολογώ, παρά τον σχολιασμό αυτής της ιδιαίτερης προσωπικότητας. Αποτελεί πλέον σημείο των ημερών μας η αφοριστική αντιμετώπιση του νεοεκλεγέντος προέδρου αλλά και οποιασδήποτε ενέργειάς του, προσάπτοντάς του το προσωπείο του ακραίου. Μα είναι πράγματι αξιοπερίεργο, έχουμε ποτέ εις βάθος αξιολογήσει το ποιόν των ενεργειών του; Συμπληρώνοντας μονάχα σχεδόν ογδόντα ημέρες προεδρικής θητείας, ο ίδιος έχει αποτελέσει καθοριστικό παράγοντα επιρροής τόσο των αμερικανικών όσο και των ευρύτερων διεθνικών αγορών. Γεγονός το οποίο, σε συνδυασμό με την πρωτοφανή του ικανότητα άσκησης επιρροής μέσω Twitter, έχει υποδαυλίσει την καταιγιστική εισροή των πολυεθνικών εταιρειών στη χώρα του, στον απόηχο της εξαγγελίας του περί εκτίναξης της φορολογίας στα προϊόντα που εισάγονται στη χώρα. Δεν είναι βέβαια μονάχα η πράξη ως πράξη που προκαλεί το ενδιαφέρον, είναι η ευρύτερή του εφευρετικότητα αναφορικά με τον χειρισμό της εξουσίας. Το ζήτημα που τίθεται, όμως, είναι: «Ετούτη η ξεχωριστή προσωπικότητα διαθέτει, παρά την ηλικία, την ωριμότητα του χειρισμού της σημερινής χώρας-καθεστηκυίας τάξης στην εξουσία, των Ηνωμένων Πολιτειών;». Μάλλον εν τέλει εκεί να επαφίεται η απαξιωτική τάση που επικρατεί προς το πρόσωπό του, ο νέος πρόεδρος έχει πλέον μεταστρέψει την παγιωμένη αμερικανική προεδρία σε ενα αχαρτογράφητο συνονθύλευμα δύναμης. Ισως γιατί –ας μην ξεχνάμε πως η βραχύχρονη μνήμη διακρίνει την πολιτική σκηνή– τελικά να εξελιχθεί σε μια ευεργετική περίοδο της αμερικανικής Ιστορίας, ή σε μια περίοδο διχασμού και ανασφάλειας, το σίγουρο είναι πως ο κ. Τραμπ θα συνεχίσει ακέραιος να εκπλήσσει τον διεθνή Τύπο, έχοντας άλλωστε ο ίδιος δηλώσει επί του θέματος: «I don’t need to apologise, I am just quoting the newspaper».

Κωνσταντίνος Χονδρούλης

Μαθητής (Συμμετοχές σε διεθνείς διοργανώσεις προσομοίωσης των συνεδριάσεων του ΟΗΕ Model United Nations, όπου συζητούνται ζητήματα διεθνούς πολιτικής και ασφάλειας, 1ο βραβείο καλύτερου αγορητή στην Ημερίδα Προσομοίωσης Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου των Εκπαιδευτηρίων Μαντουλίδη υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας, επιτυχών στο κέντρο χαρισματικών και ταλαντούχων παιδιών CTY του Πανεπιστημίου Johns Hopkins)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή