Ασκληπιείο Αλσος και Βίλα Μποργκέζε

Ασκληπιείο Αλσος και Βίλα Μποργκέζε

Κύριε διευθυντά

Με τον τίτλο «Ασκληπιείο Αλσος» δημοσιεύθηκε επιστολή μου, στη στήλη αυτή, στις 4/11/2011. Η επικαιρότητα επιβάλλει την παρουσία στοιχείων της και συμπλήρωση με άλλα, λόγω των συζητουμένων σήμερα παρεμβάσεων στο Μητροπολιτικό Πάρκο στο Γουδί.

Πολύ πριν η πολιτεία επέμβει για την τύχη της περιοχής «Γουδί – Ιλίσια», μία ομάδα πανεπιστημιακών καθηγητών Ιατρικής και ενός ή δύο καθηγητών ΕΜΠ συνέστησε νόμιμο σωματείο με την επωνυμία «Φίλοι του Ασκληπιείου Πάρκου». Ως «Ασκληπιείο Πάρκο» ονόμασαν την περιοχή «Γουδί – Ιλίσια», στην οποία υπάρχουν έξι (6) νοσοκομεία, ιατρική βιβλιοθήκη και ίδρυμα ιατροβιολογικών ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών. Επαινετή η προσπάθεια να διατηρηθεί ο χώρος αλώβητος από ανεξέλεγκτες δραστηριότητες.

Αργότερα στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως δημοσιεύθηκε Π.Δ. με περιεχόμενο τον καθορισμό «μέτρων προστασίας της περιοχής του όρους Υμηττού και των Μητροπολιτικών Πάρκων, Γουδί – Ιλίσια».

Σε τμήμα του χώρου αυτού ο πρώην υπουργός Εθνικής Αμύνης Ι. Βαρβιτσιώτης δημιούργησε το «Στρατιωτικό Αλσος». Η δημιουργία εντός του αυτού χώρου ενός «Ασκληπιείου Αλσους» και η ανέγερση ενός κτιρίου ως ιατρικού μουσείου «Ο Ασκληπιός» θα προκαλούσαν και το παγκόσμιο ενδιαφέρον. Πλούσια τα αρχαιολογικά ευρήματα (γλυπτά, κείμενα, χάρτες, ή από αρχαιότητος εξέλιξη της Ιατρικής). Σε ένα χάρτη με τα επισημασμένα 160 Ασκληπιεία, σε ελληνικές πόλεις όπου θα απεικονίζοντο και τρία, στο Δίον, στην Αμφίπολη, στα Στάγειρα, στην ελληνική γη, γη των Ελλήνων Μακεδόνων από αρχαιοτάτων χρόνων.

Στη Ρώμη, τα ταξιδιωτικά γραφεία οδηγούν τους τουρίστες στο «άλσος της Βίλα Μποργκέζε». Εκεί, υπάρχει μικρή λίμνη, στην άκρη της οποίας έχει κατασκευασθεί νεοκλασική κρήνη και μία επιγραφή «Ασκληπιώ τω σωτήρι» σε ανάμνηση της βοήθειας που έλαβαν από το Ασκληπιείο Επιδαύρου για την αντιμετώπιση του λοιμού…

Χαραλ. Π. Παναγιωταρεας

Παπάγου

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή