Πολυκαταστήματα και πυρασφάλεια

Πολυκαταστήματα και πυρασφάλεια

Κύριε διευθυντά

Η πρόσφατη πυρκαγιά στο δυτικό Λονδίνο, με δεκάδες θύματα, προκάλεσε θλίψη και συγκίνηση σε κάθε άνθρωπο. Ασφαλώς θα διερευνηθούν τα αίτια της καταστροφής, οι τεχνικές παραλείψεις και θα αποδοθούν ευθύνες, αλλά δεν θα μετριασθεί ο πόνος για τους αδικοχαμένους συνανθρώπους μας.

Πόσο μακριά είναι μια τέτοια τραγωδία από τη χώρα μας;

Στην περιοχή της πρωτεύουσας αυξήθηκε τα τελευταία χρόνια ο αριθμός των πολυώροφων πολυκαταστημάτων. Στα περισσότερα από αυτά, παρά τη σημερινή οικονομική δυσπραγία, παρατηρείται έντονη εμπορική κίνηση. Πολλοί από τους κατοίκους της Αθήνας και των περιφερειακών δήμων προτιμούν ένα κεντρικό πολυκατάστημα, που τους παρέχει ποικιλία αγορών και ευκαιριών. Στην προτίμηση αυτή συμβάλλει και η βελτίωση των αστικών συγκοινωνιών, κυρίως χάρη στο μετρό.  Σε πρόσφατη επίσκεψή μου σε πολυώροφο πολυκατάστημα, που δημιουργήθηκε σε προϋπάρχον κτίριο κατασκευασμένο για άλλη χρήση, παρατήρησα ότι ο κάθε όροφος αποτελεί έναν πραγματικό λαβύρινθο, με τους πάγκους των εμπορευμάτων να παρεμποδίζουν την κίνηση των πελατών. Η ανακάλυψη της κυλιόμενης κλίμακας καθόδου και του ανελκυστήρα χρειάζεται μαντικές ικανότητες. Η σηματοδότηση της καθόδου απουσιάζει, η δε λέξη «έξοδος» είναι απαγορευμένη.

Είναι βέβαιο ότι το κατάστημα αυτό δεν πληροί ούτε τις στοιχειώδεις προβλέψεις του κανονισμού παθητικής και ενεργητικής προστασίας κτιρίων (ΦΕΚ 360 τ. Α/1991). Και γεννάται το ερώτημα: Πώς πήρε άδεια λειτουργίας; Η Πυροσβεστική Υπηρεσία και οι αρμόδιες αρχές πού βρίσκονται; Αν συμβεί ένα δυσάρεστο περιστατικό (π.χ. πυρκαγιά από βραχυκύκλωμα, καπνός) και προκληθεί πανικός, ίσως υπάρξουν πολλά θύματα μεταξύ των εγκλωβισμένων στο κτίριο. Τότε θα μιλάμε για «ατύχημα», ενώ πρόκειται για εγκληματική παράλειψη των αρμοδίων υπηρεσιών.

Κωστας Γ. Τζαμουζακης

Πολιτικός μηχανικός ΕΜΠ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή