ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

Βουλευτές, ασυλία μα και ασυδοσία

Κύριε διευθυντά
Είναι πολύ ενδιαφέρουσες οι προτάσεις περί αναθεωρήσεως του Συντάγματος του πρώην υπουργού και ανωτάτου στελέχους της Νέας Δημοκρατίας κ. Ιω. Βαρβιτσιώτη που προβάλλει με το άρθρο του στην «Καθημερινή» της 10-6-2017.

Η ασυλία των βουλευτών έχει καταντήσει σε ασυδοσία των βουλευτών. Η συστηματική απόρριψη των αιτήσεων ασυλίας της Δικαιοσύνης από τη Βουλή είναι συνηθισμένη και αποτελεί τον κανόνα. Ο περιορισμός εφαρμογής της ασυλίας αποκλειστικώς στα αδικήματα «τα οποία ο βουλευτής διέπραξε κατά τη διάρκεια της θητείας του και αφορούν μόνο την πολιτική του δραστηριότητα» που προτείνει ο κ. Βαρβιτσιώτης είναι αυτονόητος. Η κρίση όμως περί των αδικημάτων για τα οποία θα ισχύει η βουλευτική ασυλία πρέπει να ανατεθεί στην τακτική Δικαιοσύνη γιατί αν παραμείνει στη Βουλή, θα έχουμε το ίδιο καθεστώς. Πρέπει επίσης να επιτρέπεται στους βουλευτές να παραιτούνται από το προνόμιο της ασυλίας τους.

Οι διατάξεις περί ευθύνης υπουργών είναι, δυστυχώς, διατάξεις περί ασυδοσίας υπουργών. Πρέπει να καταργηθούν όλες οι διατάξεις αυτές και ο υπουργός να υπόκειται στους νόμους όπως ο κάθε πολίτης, με αναστολή της διώξεως για όσο χρόνο θα έχει την υπουργική ιδιότητα και με ισόχρονη αναστολή της παραγραφής. Φοβάμαι ότι, στην απίθανη περίπτωση που η πρόταση του κ. Βαρβιτσιώτη γίνει δεκτή, θα έχει πενιχρά αποτελέσματα αν η τελική απόφαση παραπομπής αφεθεί στη Βουλή. Παρ’ όλα αυτά νομίζω ότι η πρόταση του κ. Βαρβιτσιώτη, να ανατεθούν σε συμβούλιο Αρεοπαγιτών η άσκηση της ποινικής διώξεως και η έκδοση του βουλεύματος με επιμήκυνση του χρόνου παραγραφής, είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, γιατί θα περιορίσει την πλήρη ασυδοσία της Βουλής που ισχύει σήμερα ως προς την άσκηση της ποινικής διώξεως. Η τελική απόφαση όμως επί της κατηγορίας πρέπει να αφεθεί στην κρίση του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου, χωρίς τη συμμετοχή στη σύνθεσή του  δικαστών των διοικητικών δικαστηρίων, γιατί οι δικαστές αυτοί δεν έχουν την πείρα του ποινικού ακροατηρίου.

Ευαγγελος Ανδριανος, Επίτιμος Αρεοπαγίτης, Καστόρειον Λακωνίας