Το Ωδείο Αθηνών τότε, επί Κατοχής

Το Ωδείο Αθηνών τότε, επί Κατοχής

Κύριε διευθυντά

Στο φύλλο της 20ής Σεπτεμβρίου της έγκριτης εφημερίδας σας δημοσιεύθηκε άρθρο της κ. Χριστίνας Σανούδου σχετικά με τα 75α γενέθλια της ΚΟΑ και την έναρξη της νέας σεζόν. Θα ήθελα να κάνω δύο παρατηρήσεις: Πρώτον, πως το 1943, εν μέσω της Κατοχής, η καταξιωμένη ορχήστρα του Ωδείου Αθηνών βρισκόταν υπό διάλυση. Πολλοί μουσικοί της σκέφτονταν να καταφύγουν στις ιδιαίτερες πατρίδες τους, ή να αλλάξουν επάγγελμα. Η κατάσταση είναι απελπιστική! Τότε με τις άοκνες προσπάθειες του αρχιμουσικού Φιλοκτήτη Οικονομίδη έγινε η μετατροπή της ορχήστρας του Ωδείου Αθηνών και δημιουργήθηκε η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών (ΚΟΑ) με τη μορφή που έχει και σήμερα. Δεύτερον, στο παραπάνω άρθρο αναφέρεται ότι θα πραγματοποιηθούν από την ΚΟΑ μια σειρά από «αφιερώματα».

Θα πρότεινα να υπάρξει αφιέρωμα και για τα 60 χρόνια από τον θάνατο του Φιλοκτήτη Οικονομίδη, που ίδρυσε την ΚΟΑ αλλά υπήρξε και γενικός διευθυντής της από το 1943 μέχρι τον θάνατό του το 1957.

Νικος Δυοβουνιωτης

Πολιτικός Μηχανικός – Κηφισιά

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή