Η αναδρομική ισχύς των νόμων

Η αναδρομική ισχύς των νόμων

Κύριε διευθυντά

Είναι πολλά τα τρελά που συμβαίνουν, δυστυχώς, σε αυτόν τον τόπο, γι’ αυτό και σε πολλούς δεν κάνουν πια εντύπωση. Πιστεύω όμως ότι δεν πρέπει να τα παραβλέπουμε, αλλά αντιθέτως έχουμε υποχρέωση να τα κοινοποιούμε, να τα τονίζουμε και να τα καυτηριάζουμε μήπως κάποτε διορθωθούν.

Το νέο τρελό που υπέπεσε τώρα στην αντίληψή μου είναι η περίπτωση μιας κοπέλας που δεν χρωστούσε στην εφορία, ώσπου ξαφνικά ανακάλυψε στο Διαδίκτυο ένα «σημείωμα για πληρωμή» με το οποίο της είχε επιβληθεί πρόστιμο 60 ευρώ. Αυτό αφορούσε μια φορολογική παράβαση που είχε κάνει το 2008 και η οποία κρίθηκε καταδικαστέα με νόμο που ψηφίστηκε το 2013, δηλαδή 5 χρόνια μετά! Αν είναι δυνατόν. Δηλαδή δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι μια σημερινή πράξη μας δεν θα κριθεί παράνομη με αναδρομικό νόμο πέντε χρόνια μετά! Ελεος.

Η αναδρομική ισχύς νόμων είναι προφανώς άδικη και απαράδεκτη Και όμως ο Αστικός Κώδικας αναφέρει: «Ο νόμος ορίζει περί του μέλλοντος και δεν έχει αναδρομική ισχύ». Ομως αυτή η φράση ερμηνεύτηκε ότι αφορά μόνο τα ποινικά αδικήματα και όχι το φορολογικό δίκαιο.  Αλλά και το Σύνταγμα θεσπίζει τη διάκριση των εξουσιών και καθορίζει ότι η δικαστική εξουσία φροντίζει για τα παρελθόντα, ενώ η νομοθετική εξουσία ασχολείται με τα μέλλοντα.  Εξάλλου και οι αρχαίοι ημών πρόγονοι θεωρούσαν ότι η αναδρομικότητα των νόμων είναι απαράδεκτη. Συγκεκριμένα, ο Δημοσθένης αναφέρει: «Δει τον νομοθετούντα περί των μελλόντων έσεσθαι νομοθετείν… το δε, περί γεγονότων πραγμάτων νόμους γράφειν, ου νομοθετείν έστιν».  Επειτα και από τα παραπάνω, πιστεύω ότι, αν θέλουμε να λεγόμαστε πολιτισμένοι, θα πρέπει αμέσως να ψηφιστεί νόμος που να απαγορεύει την αναδρομική ισχύ οποιουδήποτε νόμου.

Νικος Δυοβουνιωτης, Πολιτικός μηχανικός  – Κηφισιά

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή