«Τους πολίτες κύριοι, όχι το κοινό σας»

«Τους πολίτες κύριοι, όχι το κοινό σας»

Κύριε διευθυντά

Στις γραμματείες όλων των δικαστηρίων της χώρας, στις δημόσιες υπηρεσίες αλλά και στα γραφεία των υπουργών υπάρχει στην πόρτα εισόδου η πινακίδα που αναγράφει «Δέχεται το κοινό» ή «Ωρα εισόδου για το κοινό». Οταν η Ελλάδα απετελείτο από υπηκόους και το πολίτευμα δεν ήταν δημοκρατικό, η πινακίδα αυτή δεν προκαλούσε. Το «κοινό» είναι όρος απαξιωτικός, σημαίνει μάζα, σημαίνει τον «χύμα» λαό, τον υπήκοο. Η πινακίδα πρέπει να αναγράφει «Δέχεται τους πολίτες». Αυτός ο όρος είναι αξιοπρεπής, δείχνει σεβασμό και  εκτίμηση στον Ελληνα πολίτη που είναι η πηγή της λαϊκής κυριαρχίας, που στρατεύεται, πληρώνει φόρους, μετέχει στα βάρη της πολιτείας. Οποιος κάθεται σε μια καρέκλα της δημόσιας υπηρεσίας δεν δέχεται το «κοινό», περίπου τον όχλο, τη μάζα, δέχεται τον Ελληνα πολίτη. Ας αρχίσει λοιπόν η αντικατάσταση των πινακίδων, από τις δικαστικές υπηρεσίες και ας προχωρήσει στα γραφεία του κάθε κοινοτάρχη και δημάρχου.

Γιωργος Κ. Σταραντζης, Δικηγόρος στον Αρειο Πάγο και στο Συμβούλιο της Επικρατείας, πρ. επιστημονικός συνεργάτης «Αρχείου Νομολογίας»

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή