«Το αγαπημένο μας Πολυτεχνείο»

«Το αγαπημένο μας Πολυτεχνείο»

Κύριε διευθυντά

Στις 27 Νοεμβρίου εορτάσθηκαν τα 100 χρόνια της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών (και πλέον και Μηχανικών Υπολογιστών), στο πλαίσιο του εορτασμού των 180 χρόνων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Ηταν μια λαμπρή γιορτή για τη μεγάλη προσφορά της σχολής με ευοίωνο μέλλον, η οποία πραγματοποιήθηκε στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, μακριά από τον φυσικό και ιστορικό της χώρο επί της οδού Πατησίων.

Τα μεγαλοπρεπή κτίρια στην οδό Πατησίων, δωρεές εθνικών ευεργετών από τα μέσα του 19ου αιώνα, στέγασαν τις σχολές της ανωτάτης τεχνικής εκπαίδευσης της χώρας που συνέβαλαν στην ανάπτυξη και στην ευημερία των πολιτών της. Καθηγητές και απόφοιτοι συνετέλεσαν καταλυτικά στο θαύμα του εξηλεκτρισμού της χώρας, στα μεγάλα έργα υποδομών, στην ανοικοδόμηση, στην ανάπτυξη της βιομηχανίας κ.λπ. Με τις πέντε σχολές και πενταετείς σπουδές, το ΕΜΠ παρείχε υψηλού επιπέδου τεχνική εκπαίδευση σε ένα περιβάλλον ευγενούς άμιλλας και αριστείας, όπου εκτιμάτο η προσφορά των καθηγητών και των εθνικών ευεργετών.

Το περικαλλές κτίριο Αβέρωφ, που φέρει υπερήφανα την επιγραφή, διαθέτει μια θαυμάσια αίθουσα τελετών, όπου σε μια συγκινητική ατμόσφαιρα το 1960 αναγορευθήκαμε διπλωματούχοι μηχανολόγοι – ηλεκτρολόγοι και παραλάβαμε τα διπλώματά μας.

Πριν από μερικές δεκαετίες όλες οι σχολές, πλην της Αρχιτεκτονικής, μετακόμισαν στα νέα κτίρια και εργαστήρια της Πολυτεχνειούπολης Ζωγράφου, διατηρώντας το όνομα ως ιστορική συνέχεια, την αριστεία και το υψηλό επίπεδο σπουδών, επεκτείνοντας την έρευνα και εκπαίδευση σε νέους τομείς που συμβάλλουν στην ανάπτυξη της χώρας στο νέο διεθνές περιβάλλον.

Το ΕΜΠ έχει μια πολύτιμη κληρονομιά στον ιστορικό του χώρο και χρειάζεται η σύνδεση και συνέχεια με τις νεότερες εξελίξεις του και τις νεότερες γενιές. Πρωτίστως όμως είναι ανάγκη να επανέλθει η ευταξία στο εμβληματικό ίδρυμα και στη γύρω περιοχή, ώστε να αξιοποιείται για τους σκοπούς που όριζαν οι εθνικοί ευεργέτες, για την ανωτάτη τεχνική εκπαίδευση, την έρευνα, τη σύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά και την κοινωνία και την προβολή του έργου του, προς όφελος της κοινωνίας και της οικονομίας.

Ιωαννης Χατζηβασιλειαδης

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή