Η Ιερουσαλήμ, η Ιστορία, τα γεγονότα

Η Ιερουσαλήμ, η Ιστορία, τα γεγονότα

Κύριε διευθυντά

Το άρθρο του συνεργάτη της «Κ» κ. Παντελή Μπουκάλα της 8ης Δεκεμβρίου, με τίτλο «Ετσιθελική πραγματικότητα», σε σχέση με την απόφαση Τραμπ για την Ιερουσαλήμ είναι, νομίζω, εκτός θέματος, διότι πραγματεύεται μια εικονική πραγματικότητα, για τους παρακάτω λόγους:

1. Είναι η Ιερουσαλήμ η πρωτεύουσα του εβραϊκού λαού από την αρχαιότητα, δηλ. εδώ και 3.500 χρόνια ή όχι;

2. Είναι δικαίωμα κάθε κυρίαρχου κράτους να ορίζει την πρωτεύουσά του κατά την αίρεσή του ή όχι;

3. Ερχεται ο Μωάμεθ (γενν. 571 μ.Χ.), δηλαδή 2.000 χρόνια μετά, να ιδρύσει τον μωαμεθανισμό ή όχι; Βάσει ποιας λογικής λοιπόν οι μωαμεθανοί Αραβες ζητούν συνιδιοκτησία στην Ιερουσαλήμ; Γιατί δεν αρκούνται στη Μέκκα και στη Μεδίνα;

4. Επικαλείται ο κ. Μπουκάλας τα ψηφίσματα του ΟΗΕ. Δεν ήταν ο ΟΗΕ αυτός που ψήφισε το 1948 την ίδρυση στην τότε Παλαιστίνη δύο κρατών, του ενός εβραϊκού και του άλλου αραβικού; Οι Εβραίοι τότε δέχθηκαν την απόφαση, ενώ οι Αραβες την απέρριψαν και εκήρυξαν σειρά πολέμων για την εξόντωση του Ισραήλ. Επικαλούμαστε λοιπόν τα ψηφίσματα του ΟΗΕ επιλεκτικά;

5. Ας μας πει ο κ. Μπουκάλας, αν το γνωρίζει, από ποιους κατέλαβαν την Ιερουσαλήμ οι Ισραηλινοί έτσι ώστε να μπορούν ανιστόρητα ο ΟΗΕ, η διεθνής κοινότητα και ο κ. Μπουκάλας να ονομάζουν παλαιστινιακά εδάφη την πόλη της Ιερουσαλήμ; Θα του το πω εγώ και αν θέλει ας με διαψεύσει. Δεν την κατέλαβαν από τους Παλαιστινίους –που τότε δεν λέγονταν καν Παλαιστίνιοι–, αλλά την ανακατέλαβαν από τα στρατεύματα κατοχής τής τότε Υπεριορδανίας του Χασεμίτη μονάρχη Αβδουλλάχ και της περίφημης τότε αγγλοθρεμμένης Αραβικής Λεγεώνας του. Οταν λοιπόν ανακαταλαμβάνεις δικό σου έδαφος, δεν λέγεσαι κατακτητής.

6. Βλέπω ότι ο κ. Μπουκάλας γνωρίζει τον ρόλο του καζινοβασιλιά του Λας Βέγκας, φίλου των «ακραίων» του Ισραήλ, και υποψιάζομαι ότι ο κ. Μπουκάλας υπονοεί τον Νετανιάχου και την κυβέρνησή του. Ελα όμως που αυτούς ψήφισαν οι Ισραηλινοί και ευχαρίστως θα τους εψήφιζα και εγώ αν η ανάπτυξη της χώρας μου ήταν το 2016 4% (ήτοι 2,3 φορές ανώτερη του μέσου όρου των κρατών του ΟΟΣΑ), το κατά κεφαλήν εισόδημα της χώρας μου ήταν 39.974 δολ., η χώρα μου ήταν παγκοσμίως το νούμερο ένα στην έρευνα (R.&D.) και στην ποιότητα του εργατικού δυναμικού.

Ι. Ιωσηφ, Πόρτο Ράφτη

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή