Μαθαίνοντας(;) από το παρελθόν

Μαθαίνοντας(;) από το παρελθόν

Κύριε διευθυντά

Το παρελθόν ως ιστορικός χρόνος γεγονότων που πέρασαν είναι ανεκτίμητος πλούτος και ωφέλιμη πάντα η αναφορά σ’ αυτό. Και αλήθεια είναι ότι υπάρχει σπουδαίο τέτοιο παρελθόν σε τούτη την πατρίδα, που αξίζει να το θυμόμαστε καταργώντας τον κοσμικό χρόνο και συνδέοντας τη μνήμη με την υπέρχρονη ιστορική πραγματικότητα για να μπορούμε έτσι να περνάμε ανεμπόδιστα από το σκοτάδι στο φως. Αλήθεια επίσης είναι ότι κάθε παρελθόν έχει και τις σκιές του, κακές στιγμές σφαλμάτων.

Πώς, όμως, αξιολογείται αυτό το παρελθόν; Ο λαός, κατά κανόνα, εμπνέεται απ’ αυτό, είναι συνήθως αμνησίκακος και αναζητάει την αλήθεια στα γεγονότα και τις συμφορές, παραμένοντας, ωστόσο, και ευάλωτος στο ψέμα. Αντιθέτως η εξουσία δεν καθοδηγείται από παρελθόντα επιτεύγματα, κάνει αναγκαστική επετειακή αναφορά σ’ αυτά γιατί θέλει να φαίνεται κι όχι να είναι δίκαιη εξουσία. Κατατρύχεται από μανιο-παρελθοντολογική εμμονή και μνησίκακη διάθεση και αναφέρεται στα σφάλματα των προηγουμένων για να καλύψει δικές τις παραλείψεις. Γι’ αυτήν το παρελθόν δεν είναι παρακαταθήκη αξιών, χρήσιμη για να φωτίζει τον δρόμο της στις δυσκολίες του παρόντος, αλλά ένα άλλοθι, μια οιονεί κολυμβήθρα του Σιλωάμ για να ξεπλένει τα σφάλματά της. Μια τέτοια, όμως, εξουσία συνθλίβεται στην πορεία της από ιδεολογικές αγκυλώσεις.

Και μπορεί στην εποχή μας να μη χρειαζόμαστε, και συνετό είναι να μη χρειαζόμαστε ήρωες της στιγμής που ξεπηδούν απ’ τα καφέ για να κραυγάσουν: «A la Bastille!» (εννοώ: «Προς το Νομισματοκοπείο»), γιατί έχουμε Σύνταγμα που κατοχυρώνει ατομικές ελευθερίες και δικαιώματα τα οποία, ωστόσο, παραβιάζονται προκλητικά προς όφελος των προνομιούχων που τους κάνει πλουσιότερους και σε βάρος των ασθενέστερων που εγκαταλείπονται στις λάσπες των κατακλυσμών. Αυτό που έχουμε ανάγκη είναι άνδρες υπεύθυνοι που στον πυρήνα του προσωπικού τους στοχασμού έχουν την ειλικρίνεια.

Αναστασιος Γ. Λεκκας, Συν/χος Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή