«Οι υποχρεώσεις των μειονοτικών»

«Οι υποχρεώσεις των μειονοτικών»

Κύριε διευθυντά

Χρόνια παρακολουθώ (παρακολουθούμε) στις σχέσεις μας με τους ανατολικούς γείτονες το εξωφρενικό φαινόμενο: οι Τούρκοι διαμαρτύρονται ότι εμείς δήθεν αδικούμε τους ομοθρήσκους τους στη Θράκη, όταν η αλήθεια είναι ότι συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Μας έχουν καταγγείλει και σε διεθνείς οργανισμούς. Το φαινόμενο αυτό επαναλήφθηκε πρόσφατα με την επίσκεψη Ερντογάν. Ο πρόεδρος της γείτονος «είδε» φοβισμένους ανθρώπους, τρομοκρατία, επιλεκτική μεταχείριση. Ολα αυτά τα χρόνια δεν είδαμε την ελληνική πολιτική ηγεσία να αντιτάσσει τα αληθινά επιχειρήματα. Γιατί αυτή η δουλικότητα;

Οι Τούρκοι εξόντωσαν με πογκρόμ τον ελληνισμό της Κωνσταντινούπολης (1955, 1965), βεβήλωσαν τάφους και νεκροταφεία, τρομοκρατούν χριστιανούς ιερωμένους, «Γκρίζοι Λύκοι» προπηλακίζουν τον Πατριάρχη και τη συνοδεία του όταν πηγαίνει να λειτουργήσει σε ιστορικές εκκλησίες, κάνουν ισλαμικές τελετές μέσα στην Αγία Σοφιά, μετέτρεψαν σε πολιτιστικό ίδρυμα την ιστορική Αγία Ειρήνη κ.ά. κ.ά. Πότε εμείς κάναμε ανάλογα πράγματα; Οι Τούρκοι αξιωματούχοι έρχονται στη Θράκη και βρίσκουν τις 40.000 ομοθρήσκους τους του 1924 διπλασιασμένους-τριπλασιασμένους. Εμείς στην Πόλη των 150.000 Ρωμιών βρίσκουμε σήμερα 2-3 χιλιάδες γέροντες (αλλά «δεν φοβούνται», μας είπε ο υψηλός επισκέπτης μας). Οι Τούρκοι υποβαθμίζουν το Πατριαρχείο και την ιστορία μας στην Πόλη και τη Μ. Ασία στο επίπεδο του μουφτή και της μειονότητας της Θράκης.

Το ζήτημα είναι σοβαρό. Η Ελλάδα πρέπει να κρατάει ζωντανή τη μνήμη των μαρτυρικών γεγονότων του ελληνισμού της Τουρκίας σε όλους τους χρόνους, να τα γράφουν οι εφημερίδες (της Ελλάδας και του εξωτερικού). Να πάμε εμείς στους διεθνείς οργανισμούς και να πούμε τα παράπονά μας. Δεν υπάρχει μόνο Γενοκτονία Αρμενίων. Ο κόσμος πρέπει να μάθει και για τα γεγονότα της Πόλης. Να διαμορφώσουμε κλίμα που να μην μπορεί ο εκάστοτε Τούρκος αξιωματούχος να κάνει παράπονα εναντίον μας στην Κομοτηνή. Ιδιαίτερο ρόλο να παίξει η ίδια η μειονότητα. Να εκδηλώνουν οι ίδιοι οι μειονοτικοί ευγνωμοσύνη που η χώρα μας δεν τους έκανε αυτά που έκαναν οι ομόθρησκοί τους εις βάρος των Ελλήνων στην Τουρκία. ΟΙ μειονοτικοί έχουν μεγάλη υποχρέωση να αποστομώνουν κάθε φορά τους συκοφάντες της Ελλάδας και παραχαράκτες της Ιστορίας.

Κωστας Ζαγκαλης, Συνταξιούχος φυσικομαθηματικός

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή