ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

«Ως αναγνώστης προς συντάκτες»

amp-laquo-os-anagnostis-amp-nbsp-pros-syntaktes-amp-raquo-2232323

Κύριε διευθυντά
Θλιβερό το θέαμα της «Καθημερινής» στο φύλλο της 23-1-2018. Αυτοί που διαμορφώνουν τη φυσιογνωμία της εξαπέλυσαν σφοδρή και με πυρά ομαδόν επίθεση κατά του «όχλου» που διαδήλωσε στη Θεσσαλονίκη για το Σκοπιανό στις 21-1-2018 γιατί ενώ αυτοί ξέρουν, οι διαδηλωτές, όχι μόνο δεν ξέρουν, αλλά και δεν εφέρθησαν «καθώς πρέπει».

Ο κ. Κασιμάτης τους ειρωνεύθηκε χονδροειδώς: «άρτσι μπούρτσι…». Ο κ. Μπουκάλας γράφει για «παραληρηματικά και μισαλλόδοξα», καταδικάζει όπως πρέπει τη βεβήλωση του εβραϊκού μνημείου και την πυρπόληση του κτιρίου, αλλά δεν λέει λέξη για αυτούς που επετέθησαν σε αυτούς που κρατούσαν ελληνικές σημαίες. Κατά τον κ. Ελλις το συλλαλητήριο θα επιδράσει διχαστικά. Μήπως, ερωτώ, γιατί θα ξεχωρίσει τον λαό από αυτούς που επείγονται να κουκουλώσουν το θέμα όπως όπως; Ο κ. Στάγκος δεν αναγνωρίζει καμία ευθύνη στον λαό των λαοσυνάξεων, στον λαό που θα υποστεί τις συνέπειες των χειρισμών των ευκαιριακών και προσωρινών ηγετών του.  Για τον κ. Χαντζόπουλο οι συγκεντρωθέντες ήσαν τα «πιόνια» και όχι οι διαπραγματευόμενοι ηγέτες μας που δέχονται τις ξένες πιέσεις. Ο κ. Τσιντσίνης χαρακτηρίζει οφθαλμοφανείς τις ομοιότητες των διαδηλώσεων των «αγανακτισμένων» του 2011 με το συλλαλητήριο, αλλά του διαφεύγει το ότι το συλλαλητήριο έγινε για εθνικό θέμα και για να ακουσθεί η φωνή του λαού και προς τα έξω και όχι για οικονομικά κυρίως και εσωτερικά θέματα, όπως η συγκέντρωση των «αγανακτισμένων» και το ότι αυτοί ήσαν μερικές εκατοντάδες από την Αθήνα, ενώ στο συλλαλητήριο ακούσθηκε η φωνή εκατοντάδων χιλιάδων λαού από όλη την Ελλάδα. Ο κ. Μανδραβέλης, για να πλήξει και την Εκκλησία, κάνει λόγο για «κινηματική Δεξιά του Κυρίου» και για να μειώσει τη σημασία του συλλαλητηρίου, αντιπαραθέτει τον αριθμό των 90.000-150.000 των, κατά τη δική του εκτίμηση, συγκεντρωθέντων με τον συνολικό πληθυσμό της χώρας μας, ως έμπειρος δημοσιογράφος όμως ξέρει ότι είναι πολλαπλάσιος ο αριθμός αυτών που δεν έλαβαν μέρος στο συλλαλητήριο, αλλά συμφωνούν με αυτούς που συγκεντρώθηκαν.

Οι επιθέσεις αυτές εναντίον μιας μεγάλης λαϊκής εκδηλώσεως που δεν είχε ούτε κομματικά ούτε οικονομικά κίνητρα, αλλά εκφράζει την αγωνία του λαού για τα εθνικά θέματα, διαμορφώνουν μια άλλη φυσιογνωμία της «Καθημερινής», της εφημερίδας που ξέραμε ως σταθερής στις θεμελιώδεις εθνικές αξίες, στον σεβασμό προς τις διάφορες απόψεις και κινήσεις, στη μετριοπάθεια και στην αντικειμενικότητα.

Ευαγγελος Ανδριανος, Επίτιμος Αρεοπαγίτης Καστόρειον Λακωνίας