Εμπορικά κέντρα και χρήσεις γης

Εμπορικά κέντρα και χρήσεις γης

Κύριε διευθυντά

Με πρόσφατο άρθρο του στη «Καθημερινή» o κ. Νίκος Ρουσάνογλου συμφωνεί με τη δημιουργία του εμπορικού κέντρου στη συνοικία της Ακαδημίας Πλάτωνος της Αθήνας, τη στιγμή κατά την οποία οι ισχύοντες στην περιοχή πολεοδομικοί όροι δεν επιτρέπουν εμπορικές χρήσεις. Συμφωνεί ακόμη και με την αύξηση του ισχύοντος συντελεστή δομήσεως. Η αλλαγή όμως των ισχυουσών χρήσεων και η αύξηση του συντελεστή δομήσεως του συγκεκριμένου οικοπέδου, όπως και κάθε οικοπέδου, επιφέρει επιδείνωση των οικιστικών συνθηκών της περιοχής που ευρίσκεται και του προσθέτει υπεραξία. Εξάλλου, η δημιουργία μεγάλων εμπορικών κέντρων σε μικρή απόσταση από το εμπορικό κέντρο της Αθήνας δεν έπρεπε να επιτρέπεται.

Η μόνη περίπτωση που μπορεί να επιτρέπεται η αλλαγή της χρήσεως γης μιας περιοχής σε εμπορική χρήση, όπως και η αύξηση του συντελεστού δομήσεως, περιορισμένης, βεβαίως, εντάσεως και εκτάσεως, είναι η ανάπλαση υποβαθμισμένων περιοχών της πρωτεύουσας, υπό την προϋπόθεση παροχής δωρεάν κατοικιών ή χαμηλού ενοικίου στους ιδιόκτητες των κατοικιών της περιοχής ανάπλασης. Περαιτέρω, στις περιπτώσεις αλλαγής των ισχυόντων πολεοδομικών όρων, σε χρήσεις που δημιουργούν υπεραξία, αυτή πρέπει να εισπράττεται από τον δήμο ή το κράτος, για δύο λόγους: α. Για την εξισορρόπηση του ανταγωνισμού προς τις οικοδομικές αξίες που έχουν τα εμπορικά καταστήματα στο εμπορικό κέντρο της πρωτεύουσας και στα προάστιά της. β. Για την κατασκευή έργων προς εξισορρόπηση της οικιστικής επιβάρυνσης την οποία επιφέρει η νέα χρήση στις περιοχές στις οποίες μετατρέπεται.

Τέλος, είναι γνωστός ο νόμος περί φορολογίας της υπεραξίας που δημιουργείται από την αλλαγή των χρήσεων γης σε ένα οικόπεδο. Αλλο κατά πόσον αυτός εφαρμόζεται και πώς…

Δημητριος Κοτσωνης

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή