Οι γείτονές μας και το συμφέρον μας

Οι γείτονές μας και το συμφέρον μας

Κύριε διευθυντά

Κάνοντας προς στιγμή στην άκρη τη συναισθηματική φόρτιση και τη δικαιολογημένη αγανάκτηση που μας προκαλεί η παραχάραξη της ιστορίας της Μακεδονίας από τα Σκόπια, και σκεπτόμενοι μόνο με τη λογική, καλούμαστε να απαντήσουμε στο ερώτημα εάν μας συμφέρει η ύπαρξη του κράτους των Σκοπίων ή είναι προτιμότερο να περιμένουμε τη διάλυση αυτού του κράτους και την ενσωμάτωση των δύο συνιστωσών του σε Βουλγαρία και Αλβανία αντιστοίχως. Παραθέτω παρακάτω μερικά από τα επιχειρήματα, που νομίζω ότι συνηγορούν στο ότι μας συμφέρει απόλυτα η ύπαρξη του κράτους των Σκοπίων.

1) Η Ελλάδα είναι σταθερά αντίθετη στην αλλαγή των υπαρχόντων συνόρων. Τυχόν αλλαγή των συνόρων θα ενίσχυε την τουρκική επιθετικότητα, η οποία απροκάλυπτα πλέον αμφισβητεί τα υπάρχοντα σύνορα και τις διεθνείς συμφωνίες. 2) Η ύπαρξη ενός μικρού σχετικά κράτους στα σύνορά μας είναι προτιμότερη από την ύπαρξη δύο μεγαλύτερων και ισχυρότερων κρατών (Βουλγαρία και Αλβανία). Μη λησμονούμε ότι η Βουλγαρία έχει μεγάλη τουρκικής συνειδήσεως μειονότητα, η οποία είναι συχνά κατευθυνόμενη από την Αγκυρα. 3) Η ύπαρξη των δύο εθνικών ομάδων που αποτελούν τα Σκόπια, και που δεν έχουν τις καλύτερες μεταξύ τους σχέσεις, μας δίνει τη δυνατότητα μεγάλου φάσματος διπλωματικών κινήσεων.  4) Δεδομένου ότι τα Σκόπια θα υφίστανται στο μέλλον την όλο και μεγαλύτερη πίεση του αλβανικού παράγοντα, αυτό θα τα οδηγήσει αργά ή γρήγορα στη πλέον φιλική αντιμετώπιση της Ελλάδας, ως του μόνου γείτονά τους που δεν έχει επεκτατικές βλέψεις εις βάρος τους. 5) Η συνεργασία με την Ελλάδα θα εξασθενίσει και την ανάγκη βοήθειας που τώρα επιζητούν από την Τουρκία. 6) Επειδή τα Σκόπια είναι ένα περίκλειστο κράτος, δεν έχει δηλαδή έξοδο στη θάλασσα, το λιμάνι της Θεσσαλονίκης αποκτά την ενδοχώρα που είναι απαραίτητη σε κάθε λιμάνι, και η οποία υπολογίζεται σε μια ακτίνα 500 χιλιομέτρων. 7) Η ύπαρξη του κράτους των Σκοπίων, και με την προϋπόθεση της επιλύσεως των μεταξύ μας διαφορών, θα συνεχίσει να αποτελεί χώρο για την οικονομική επέκταση της χώρας μας, με την προϋπόθεση βέβαια ότι θα εξακολουθήσουμε να έχουμε τέτοια δυνατότητα.

Αυτά είναι μερικά από τα επιχειρήματα που, νομίζω, δείχνουν την ανάγκη ύπαρξης του κράτους των Σκοπίων. Από την άλλη μεριά, ας μην κρυβόμαστε. Ο κίνδυνος για την Ελλάδα δεν προέρχεται από τα Σκόπια. Ο πραγματικός κίνδυνος προέρχεται από την Τουρκία, ο οποίος κίνδυνος θα αυξάνεται συνεχώς, όσο η Τουρκία αναπτύσσεται και τα μεγέθη της αυξάνονται τόσο, ώστε να καθιστούν μια ένοπλη σύγκρουση μαζί της απαγορευτική.

Γιαννης Αναστ. Νταλιπης, Πολιτικός μηχανικός ΕΜΠ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή