Από τους Ρωμαίους έως τον Τσώρτσιλ

Από τους Ρωμαίους έως τον Τσώρτσιλ

Κύριε διευθυντά

Ο κ. Στ. Παπαγεωργίου-Γονατάς σε επιστολή του, «Κ» 21-3-2018, σχολιάζει τα αποτελέσματα δημοσκοπήσεων από τις οποίες συνάγεται ότι οι Ελληνες, λαός και ηγεσία, φοβούνται την Τουρκία.

Ως παράδειγμα προς μίμηση προτείνει τον Ουίνστον Τσώρτσιλ, πρωθυπουργό της Αγγλίας, ο οποίος σε δύσκολες στιγμές όρθωσε το ανάστημά του και ηγήθηκε της χώρας του μέχρι τελικής νίκης επί της Γερμανίας,  και καταλήγει ότι για να ορθώσεις ανάστημα πρέπει να το έχεις. Θα ήθελα να συμπληρώσω την επιστολή, θυμίζοντας ότι για να κερδίσεις έναν πόλεμο δεν αρκεί το ανάστημα του ηγέτη, πρέπει να στηρίζεται σε ισχυρές ένοπλες δυνάμεις. Οι ειρηνόφιλες κυβερνήσεις της προπολεμικής περιόδου είχαν τη σωφροσύνη να θωρακίσουν τη χώρα τους:

α) Ο ισχυρότερος στόλος του κόσμου συνέχισε να ενισχύεται με νέα πολεμικά πλοία.

β) Η RAF (η αεροπορία τους) από το 1936 μέχρι το 1939 παρέλαβε 3.000 νέα καταδιωκτικά «Σπιτφάιρ» και σταθμοί του νεοανακαλυφθέντος radar εγκατεστάθησαν σε όλες τις νότιες ακτές του νησιού τους.

Με αυτές τις δυνάμεις ο Ουίνστον έδωσε τη μάχη της Αγγλίας και συνέχισε τον πόλεμο μέχρι τελικής νίκης.

Οι Ρωμαίοι έλεγαν «Si vis pacem, para bellum» (εάν θέλεις ειρήνη, προετοίμαζε πόλεμο).

Ομως, ποιος τους διαβάζει;

Γεωργιος Αραμπατζης, Χολαργός

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή