Ο καπετάν Ερμής και η συμφιλίωση

Ο καπετάν Ερμής και η συμφιλίωση

Κύριε διευθυντά

Επιτρέψτε μου δυο λόγια για το χρονογράφημα του κ. Θεοδωρόπουλου (13 Απρ.) σχετικά με τον καπετάν Ερμή και τον Κ. Μπακογιάννη. Ο καπετάν Ερμής (δάσκαλος Β. Πριόβολος) ξεκίνησε το αντάρτικο χωρίς καμιά εντολή ή καθοδήγηση – πέρα από οποιοδήποτε κόμμα. Στις αρχές της Κατοχής, όταν έμαθε πως κατοχικός ιταλικός στρατός θα περνούσε κοντά από το χωριό του, Χρύσω Ευρυτανίας, συγκροτεί μια μικρή ομάδα ενόπλων με τα λίγα όπλα τους που είχαν φέρει από το αλβανικό μέτωπο και στήνει ενέδρα στο πέρασμα των Ιταλών. Τους έτρεψαν σε άτακτη φυγή γιατί δεν ήξεραν πόσοι είναι οι επιτιθέμενοι. Αργότερα, όταν συγκροτήθηκε ο ΕΛΑΣ, ο Πριόβολος προσχώρησε και αναδείχθηκε σε πραγματικό πολέμαρχο με το αντάρτικο όνομα Ερμής.

Οσο για τον περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδος Κ. Μπακογιάννη, που αποχαιρέτισε τον θανόντα καπετάν Ερμή, ακολούθησε και ακολουθεί πάντα τις συμβουλές του εθνομάρτυρα πατέρα του, Παύλου Μπακογιάννη, για αποφυγή εμφύλιου μίσους. Ελεγε: «Να ξεχάσουμε ό,τι έγινε και να σκεφτούμε τι πρέπει να γίνει για την πατρίδα». Με αυτά τα λόγια «μπόλιασε» τη Νέα Δημοκρατία όταν ήταν αρχηγός ο πεθερός του, Κων. Μητσοτάκης, και έγινε ένα σύγχρονο κόμμα.

Για Επιτροπή Ευρυτάνων

Κωστας Ντουλας, Κάτοικος Καρπενησίου (βρέθηκα στην πρωτεύουσα για την κηδεία του Ερμή)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή