Η «εκκωφαντική» πενία του δημόσιου λόγου

Η «εκκωφαντική» πενία του δημόσιου λόγου

Κύριε διευθυντά

Ο δημόσιος λόγος και η πολιτική αλήθεια είναι τα πρώτα που πτώχευσαν στον δημόσιο βίο της χώρας μας. Ο πρώτος έγινε αγοραίος και χυδαία υβριστικός και εριστικός. Είναι απελπιστικά ρηχός, ευτελής, ξύλινος, φαιδρός. Η αλήθεια αντικαταστάθηκε από την αδιάντροπη πολιτική εξαπάτηση των πολιτών. Κάποτε στο ελληνικό Κοινοβούλιο εκφωνήθηκαν υπεύθυνοι πολιτικοί λόγοι που αποτέλεσαν μαθήματα πολιτικής αγωγής του Ελληνα πολίτη. Λόγοι κόσμιοι, ευπρεπείς που κρατούσαν ψηλά το πολιτικό επίπεδο της πολιτικής αντιπαράθεσης, ώστε το Κοινοβούλιο να αποτελεί πράγματι πολιτικό παίδευμα και πολιτικό σχολείο των Ελλήνων. Φτώχεια πολιτικού λόγου σημαίνει φτώχεια ιδεών, φτώχεια σκέψεων, προτάσεων και συγκροτημένου πολιτικού οράματος. Και τότε υπήρχε ένταση και οξύτητα στην πολιτική αντιπαράθεση, αλλά ο λόγος και ο αντίλογος ήταν κόσμιος, ευπρεπής, στηριζόμενος στο πολιτικό επιχείρημα και στην τεκμηριωμένη πολιτική θέση. Ελειπαν η ύβρις, η ευτελής και η αδιάντροπη προπαγάνδα και ο αντιδημοκρατικός εθνικολαϊκισμός, που αποτελεί και υποτίμηση και προσβολή στην πολιτική αξιοπρέπεια του πολίτη. Τότε και η πολιτική ήταν διακονία και προσφορά στο δημόσιο-εθνικό συμφέρον και όχι ιδιοτέλεια και προσωπικός ωφελιμισμός. Κατά κανόνα, η πολιτική ζωή της χώρας διακρινόταν για το πολιτικό της ήθος και την ανιδιοτελή προσφορά των πολιτικών της ανδρών. Εξοχοι διαπρεπείς Ελληνες υπήρχαν και στη δημοσιογραφία. Ευτυχώς μέσα σε αυτή την πνευματική ένδεια υπάρχουν φωτεινές οάσεις και στο ελληνικό Κοινοβούλιο αλλά και στον έντυπο δημοσιογραφικό λόγο. Στον τελευταίο, η «Καθημερινή» συνεχίζει την παράδοση της ποιοτικής δημοσιογραφίας με το άριστο δημοσιογραφικό-πνευματικό της δυναμικό. Η εφημερίδα σας, δίχως υπερβολή, αποτελεί εγκόλπιο πολιτικής αγωγής του Ελληνα πολίτη. Εύγε.

Γ. Σταραντζης, Δικηγόρος στον Α. Πάγο και στο ΣτΕ, πρ. επιστημονικός συνεργάτης «Αρχείου Νομολογίας»

Η «εκκωφαντική» πενία του δημόσιου λόγου-1

H γέννηση ενός άστρου από αέρια και σκόνη, σε απεικόνιση διά χειρός NASA. Τα βαφτίσια του έγιναν σε στενό επιστημονικό κύκλο, το όνομα αυτού –συγκρατήστε το– Carina Nebula. «Εν αρχή ην ο Λόγος…», και διαιώνια η αναμέτρηση των ανθρώπων με την αποκρυπτογράφηση της δημιουργίας του σύμπαντος. Το άστρο αυτό κατοικεί 7.500 έτη φωτός μακριά (δηλαδή κοντά) από τη Γη. Με δεδομένο ότι το φως τρέχει με 300.000 χλμ. το δευτερόλεπτο, ένα έτος φωτός αντιστοιχεί σε 9,5 τρισεκατομμύρια χιλιόμετρα, ενώ η διάμετρος του δικού μας γαλαξία –η εκτίμηση ότι υπάρχουν 100 δισ. γαλαξίες θεωρείται πια μετριοπαθής– είναι 100.000 έτη φωτός. Δέος, στοχασμός, αλλά και χρέος να αφήσουμε τα σχέδιά μας (για πολύ μακρινά ταξίδια) στις επόμενες γενιές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή