Εις μνήμην Αρτεμισιομάχων

Κύριε διευθυντά

Στο εύστοχο σχόλιο του αγαπητού Γ. Σταραντζή ( 7-8/4/18), βασισμένο στο ιστορικό πόνημα του συμπατριώτη μας Ι. Πλατιά και αναφερόμενο στη ναυμαχία του Αρτεμισίου (480 π.Χ.), θα ήθελα να προσθέσω, συμπληρωματικά, μερικά στοιχεία για την ομώνυμη ναυμαχία, που απαθανατίσθηκε από τον Ηρόδοτο (VII, 1-25, VIII, 175-183).

Ο Αλικαρνασσέας ιστορικός περιγράφει διεξοδικά τις φάσεις της ναυμαχίας, με επικεφαλής τον Θεμιστοκλή, στο Αρτεμίσιο, βόρεια ακτή της Ιστιαίας, τοποθεσία που έλαβε την ονομασία από τον ναό της προσηώας Αρτέμιδας (προς = προς Ανατολάς), στο ιερό της οποίας στήθηκε αφιερωματική πλάκα, μετά τη νικηφόρα λήξη της ναυμαχίας, με επίγραμμα – ελεγείο του Σιμωνίδη. Στο Αρτεμίσιο θεμελιώθηκε η ελευθερία των Ελλήνων – φαεννά κρηπῖδα ἐλευθερίας, όπως έγραψε σε διθύραμβό του ο κορυφαίος ποιητής Πίνδαρος.

Ομορη του Αρτεμισίου, η όμορφη πολίχνη των Γουβών ξεχωρίζει με τον πατρογονικό πύργο του ποιητή Γεωργίου Δροσίνη, ο οποίος εμπνεύστηκε από την περιοχή το μεγαλύτερο μέρος του πεζογραφικού και ποιητικού του έργου, κάνοντας λόγο στις Αγροτικές Επιστολές και για το ιερό της Αρτέμιδος. Ο πύργος ανακαινίσθηκε πρόσφατα, με πρωτοβουλία του συλλόγου «Οι φίλοι του Μουσείου Δροσίνη» και είναι ήδη επισκέψιμος, λειτουργών ως μουσείο και λαογραφικό κέντρο.

Από τη θαλάσσια περιοχή του Αρτεμισίου έχουν ανελκυσθεί: υπερμέγεθες άγαλμα του Διός ή Ποσειδώνος, αριστούργημα της ελληνικής χαλκοπλαστικής, και χάλκινο άγαλμα μικρού αλόγου με αναβάτη, εκθέματα που αποτελούν αγλάισμα του Αρχαιολογικού Μουσείου Αθηνών, ενώ μαρμάρινο γλυπτό ολόσωμου ταύρου κοσμεί την παραλία των Ωρεών.

Συνεπικουρώντας στην πρόταση του Γ. Σταραντζή για την ονομασία ενός πολεμικού πλοίου σε «Αρτεμίσιον», θα ήθελα, επιπροσθέτως, να προτείνω στους αρμόδιους πολιτειακούς φορείς την ανέγερση επιτύμβιας στήλης, στη μνήμη των Αρτεμισιομάχων, ηρωικών αγωνιστών της ένδοξης ναυμαχίας, οι οποίοι ουδόλως υπολείπονται, ως προς την επιτέλεση ευκλεών πράξεων, των Μαραθωνομάχων και των Σαλαμινομάχων. Το Αρτεμίσιο παρουσιάζει ένα κενό και μια ιστορική αδικία, ασυνεπή προς την εθνική μας παράδοση, και πρέπει να αποκατασταθεί δεόντως (βλ. Αγγέλου Ε. Στέφου, Ιστιαία, Τόμος Α, σ.σ. 122-124).

Αναστασιος Αγγ. Στεφος, δ.φ., Ειδικός γραμματέας της ΠΕΦ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή