Μια λουτρόπολη στα… καλλικράτεια δεσμά

Μια λουτρόπολη στα… καλλικράτεια δεσμά

Κύριε διευθυντά

Με αφορμή το δημοσίευμα της «Κ» ότι επίκειται η κατάθεση ν/σ για τον νέο «Καλλικράτη» και τη σχετική επιστολή του έγκριτου δικηγόρου Γ. Σταρατζή, ζητώ τη φιλοξενία της εφημερίδας σας για να καταθέσω τις απόψεις μου. Δεν γνωρίζω τι ώθησε τότε τον ανιστόρητο πρώην υπουργό Γ. Ραγκούση στη σύνταξη του νόμου του «Καλλικράτη». Με τον νόμο αυτό δημιουργήθηκαν υδροκεφαλικοί δήμοι σε όλη την επικράτεια, με αποτέλεσμα οι δημοτικές αρχές να μη γνωρίζουν μέχρι πού εκτείνονται οι δήμοι τους. Ζω από πολύ κοντά τον υδροκεφαλικό Δήμο Ιστιαίας – Αιδηψού, ο οποίος περιλαμβάνει ολόκληρη τη Βόρεια Εύβοια, ήτοι 40-45 χωριά και κωμοπόλεις, πράγμα που καθιστά φύσει αδύνατον η δημοτική αρχή να επισκέπτεται τα χωριά της περιοχής όταν αυτά χρειάζονται την παρουσία της. Ο τέως Δήμος Αιδηψού –οικονομικά αυτάρκης– είχε τον δήμαρχο καθημερινά παρόντα στο γραφείο του και αρκετούς υπαλλήλους για την εξυπηρέτηση των δημοτών. Σήμερα στο δημοτικό κατάστημα υπάρχει ένας υπάλληλος για την είσπραξη των τελών ύδρευσης.

Για την ιστορία να συμπληρώσω ότι η Αιδηψός και το Λουτράκι έγιναν δήμοι το 1933 ανεξαρτήτως πληθυσμιακών κριτηρίων. Πολύ αργότερα έγιναν δήμος τα Καμένα Βούρλα για λόγους προβολής των ιαματικών πηγών. Επί προεδρίας Κ. Τσάτσου (1976) οι λουτροπόλεις καθιερώθηκαν ως τόπος τουριστικού ενδιαφέροντος. Με τον «Καλλικράτη» του Γ. Ραγκούση το Λουτράκι και τα Καμένα Βούρλα παρέμειναν δήμοι, ενώ η Αιδηψός έγινε «τσόντα» στον Δήμο Ιστιαίας κατάφωρα παραβιάζοντας το Αρ. 4 του Συντάγματος περί ισότητας των ομοίων πραγμάτων.

Η Αιδηψός υπήρξε από παλιά τουριστικός προορισμός, ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες, οπότε ο πληθυσμός ξεπερνά τις 15-20 χιλιάδες κατοίκους. Η πόλη διαθέτει ικανό αριθμό ξενοδοχείων, λουτρικών καταστημάτων, λόγω της πληθώρας των ιαματικών πηγών, τα οποία η Ιστιαία στερείται, εξ ου και η ζήλεια και η εχθρική στάση της δημοτικής αρχής. Εάν συνεχιστεί η παρούσα κατάσταση, σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα η Αιδηψός θα πάψει να υπάρχει ως λουτρόπολη.

Θέλω να ελπίζω ότι ο υπουργός Εσωτερικών θα αντιληφθεί το πρόβλημα και με το νέο ν/σ θα απαλλάξει την Αιδηψό από τα «καλλικράτεια» δεσμά.

Σπυρος Καραντζης

Μια λουτρόπολη στα… καλλικράτεια δεσμά-1

Προσοχή! Ακολουθεί ρήση κυνικού: «Οταν είναι κανείς νέος είναι πολύ νωρίς. Οταν είναι γέρος είναι πολύ αργά». Ποιανού άλλου; Του Διογένη. Και μια φράση κορυφαίου πολιτικού, που εδικαιούτο και Νομπέλ σαρκασμού: «Οχι, δεν είμαι ευτυχής που είμαι ενενήντα χρόνων, αλλά ποια είναι η εναλλακτική λύση;». Ουίνστον Τσώρτσιλ, ποιος άλλος; Σε τόνο εξομολογητικό, με θάρρος και την απλότητα της εμπειρίας, ο επιστολογράφος της «Κ» απευθύνεται κυρίως στους νέους, περιγράφοντας το 24ωρο ενός γέροντα που εύχεται να βρεθεί το ταχύτερο παυσίλυπο κατά της μοναξιάς. Ο τίτλος της φωτογραφίας: Συμπόρευση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή