Από το γκράφιτι έως την πολιτική

Από το γκράφιτι έως την πολιτική

Kύριε διευθυντά

Σε ένα γκράφιτι είδα γραμμένο το εξής: «Τρεις φορές αριστερά κάνουν μια φορά δεξιά». Γεωμετρικά και μαθηματικά το πιο πάνω δείχνει σωστό. Σε σχέση τώρα με την πολιτική, και με ελεύθερους συνειρμούς, οδηγούμαι στις πιο κάτω σκέψεις.  Τι είναι η «πολιτική»; Πώς ορίζεται; Ο Αμερικανός συγγραφέας Ambrose Bierce (περισσότερο από έναν αιώνα πριν) έλεγε ότι πολιτική είναι ένας αγώνας συμφερόντων μεταμφιεσμένος σε διαγωνισμό αρχών. Προφανώς, η έννοια «μεταμφίεση» είναι το κλειδί. Η ανθρώπινη ανάγκη για «αρχές» έρχεται σε μία περίεργη αντιπαράθεση με την ίδια την ανθρώπινη φύση. Ο Alfred Adler έλεγε ότι είναι ευκολότερο να πολεμάς για τις αρχές σου παρά να ζεις σύμφωνα με αυτές, ο δε W. Churchill (σταθερά σαρκαστής της ανθρώπινης αδυναμίας) είχε πει ότι κάποιοι άνθρωποι αλλάζουν κόμμα για χάρη των αρχών τους και κάποιοι άλλοι αλλάζουν τις αρχές τους για χάρη του κόμματος.

Η «μεταμφίεση» (για χάρη του ιδανικού) είναι ένα ανθρώπινο χαρακτηριστικό που λειτουργεί τόσο συνειδητά όσο και ασυνείδητα. Η ανάγκη για ιδανική ζωή, ιδανικές οικογένειες, ιδανική κοινωνία, ιδανικούς ηγέτες (και πάει λέγοντας), τίθεται, ματαιώνεται, και επανατίθεται κατά ριπές, η δε απαίτηση αυτή γίνεται, πολλές φορές, βίαιη «διεκδίκηση». Είναι η ανάγκη να κατασκευάσουμε μία πραγματικότητα της αρεσκείας μας (με κάθε δυνατό τίμημα). Η υπάρχουσα δεν μας αρέσει ποτέ (ο T. S. Eliot λέει ότι «το ανθρώπινο γένος δεν αντέχει πολλή πραγματικότητα»). Η «υπόσχεση» για μία καλύτερη ζωή είναι ειδικότητα και τέχνη των πολιτικών, οι οποίοι, σταθερά και διαχρονικά, «προβλέπουν» πάντα μία επόμενη καλή χρονιά. Ο W. Churchill, πάλι, έλεγε: «Πολιτική είναι η ικανότητα να προλέγεις τι θα γίνει τον επόμενο χρόνο και μετά να εξηγείς γιατί δεν έγινε».

Ανδρεας Κωσταλας, Ιατρός

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή