Περί «Παιονικής» και αμνησίας

Περί «Παιονικής» και αμνησίας

Κύριε διευθυντά

Στην εποχή μας η ιατρική κάνει θαύματα. Ετσι δεν αποκλείεται οι βόρειοι γείτονες να ξυπνήσουν ένα πρωί και, χάρη σε ένα θαυματουργό χάπι, να ξεχάσουν ό,τι ήξεραν και να αυτοαποκαλούνται «Παίονες», «Δαρδανοί» ή κάπως αλλιώς και να ομιλούν άπταιστα την «Παιονική», τη «Δαρδανική» ή κάποια άλλη γλώσσα. Η μόνη απορία μου είναι ποιος θα τους αναγκάσει να πάρουν το χάπι και με ποιο τρόπο. Υπάρχει κάποια πρόταση; Μετά το χάπι της αμνησίας, ίσως ανακαλυφθούν σύντομα και τα δύο θαυματουργά χάπια που συντελούν στην ανάκτηση της μνήμης. Το ένα είναι για να θυμηθούμε ότι στην ιστοσελίδα του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών αναγράφονται τα εξής: «Γεωγραφικά, ο όρος Μακεδονία αναφέρεται σε μια ευρύτερη περιοχή που εκτείνεται στο σημερινό έδαφος διαφόρων βαλκανικών χωρών, με το μεγαλύτερο τμήμα της να βρίσκεται στην Ελλάδα και άλλα μικρότερα τμήματά της στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, τη Βουλγαρία και την Αλβανία». Πώς γίνεται λοιπόν η Μακεδονία να είναι «μία και ελληνική»; Το άλλο θαυματουργό χάπι είναι για να θυμηθούμε επιτέλους ότι οι εξ ανατολών γείτονές μας, που εξοπλίζονται με φρενήρεις ρυθμούς, εποφθαλμιούν το μισό Αιγαίο και τη Θράκη, ορέγονται τα ενεργειακά κοιτάσματα της Κύπρου και κρατούν παράνομα φυλακισμένους για πάνω από εκατό ημέρες δύο Ελληνες στρατιωτικούς. Η κυβέρνηση υποβαθμίζει τον τουρκικό κίνδυνο, αλλά πού οφείλεται η εκκωφαντική σιωπή όσων διοργανώνουν αλλεπάλληλες μαζικές κινητοποιήσεις για το όνομα άλλης γειτονικής χώρας;

Η αμνησία είχε πάντοτε υψηλό τίμημα. Ετσι είναι απαραίτητο να έχουμε στον νου μας ότι μόνο τα όπλα μπορούν να επιβάλουν επεκτατικές ορέξεις – εφόσον φυσικά αυτές υφίστανται. Και δεδομένου ότι ο βόρειος γείτονας διαθέτει 22 άρματα μάχης και 12 ελικόπτερα, μόνον η Τουρκία μπορεί να μας απειλήσει από το έδαφος των Σκοπίων. Ο,τι αποθαρρύνει λοιπόν την τουρκική διείσδυση στα βόρεια σύνορά μας, όπως η παρ. 3, 4 της επικείμενης συμφωνίας Ελλάδας – Σκοπίων, αποτελεί θετικό στοιχείο, ανεξάρτητα από τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις και πολιτικές επιδιώξεις σε αυτή τη διαπραγμάτευση. Την παραθέτω αυτούσια: «Τα Μέρη [=ΠΓΔΜ και Ελλάδα] δεσμεύονται να μην επιχειρούν, υποκινούν, υποστηρίζουν και/ή ανέχονται οιεσδήποτε πράξεις ή δραστηριότητες μη φιλικού χαρακτήρα κατά του άλλου Μέρους. Κανένα από τα Μέρη δεν θα επιτρέπει να χρησιμοποιείται η επικράτειά του κατά του άλλου Μέρους από οιοδήποτε τρίτο κράτος, Οργανισμό, ομάδα ή άτομο που προβαίνει ή αποπειράται να προβεί σε ανατρεπτικές, αποσχιστικές δράσεις ή δράσεις ή δραστηριότητες που απειλούν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ειρήνη, τη σταθερότητα ή την ασφάλεια του άλλου Μέρους. Εκαστο Μέρος θα κοινοποιεί άμεσα στο άλλο Μέρος οιαδήποτε πληροφορία κατέχει αναφορικά με οιεσδήποτε παρόμοιες πράξεις ή προθέσεις».

Μιχαηλ Πασχαλης, Ομότιμος καθηγητής Κλασικής Φιλολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή