Κύριε διευθυντά
Το πολιτικό άσυλο ανιχνεύεται –και αυτό– στον αρχαίο ελληνικό λόγο. Ετσι, στις «Ικέτιδες» του Αισχύλου, ο Δαναός από την Αίγυπτο και οι 50 κόρες του καταφεύγουν διωκόμενοι στο Αργος, και επικαλούνται για τη φιλοξενία τους: – «Των προσφύγων ο Δίας καλόβολο μάτι ας στρέψη σ’ αυτό το κοπάδι μας (…)».
Αλλά και ο Σοφοκλής στον «Οιδίποδα επί Κολωνώ» βάζει τον τυφλό Οιδίποδα να ζητεί προστασία από τους Αθηναίους και ο Χορός των γερόντων εξηγεί στον Οιδίποδα ποιος είναι ο τόπος που έχει έρθει σαν απάντηση στον φόβο του μην τον παραδώσουν στους διώκτες του Θηβαίους: – «Ευοίκου, ξένε τάσδε χώρας…», κατά Κ. Βάρναλη «Ευοίκου», δηλ. ήρθες ξένε σε χώρα που διοικιέται καλά, που είναι υπερήφανη για την ευνομία της και το πολίτευμά της… Ετσι η προσπάθεια την οποίαν επιχειρεί ο κ. Π. Μπουκάλας, στην «Κ» της 1.7.2018, αν αντελήφθην καλώς, να εντάξει τις μαζικές ροές χιλιάδων ή και εκατομμυρίων ατόμων τα οποία εγκαταλείπουν τις πατρίδες τους κυρίως και προεχόντως για μια καλύτερη ζωή στην Ευρώπη, δεν βρίσκει έρεισμα, φρονώ, στην αρχαιοελληνική αντίληψη περί ασύλου.
Τέλος, ο βασιλεύς του Αργους, στην περίπτωση του Δαναού και των 50 θυγατέρων του, διενήργησε δημοψήφισμα για ν’ αποφανθεί ο λαός για την παραχώρηση του ασύλου.
Αντωνης Ν. Βενετης, Μοναστηράκι Δωρίδος
Ο πολυταξιδεμένος έμπορος βάφτισε την πρωτότοκή του Βενετία· η έμπνευση για το όνομα είχε ιταλική προέλευση. Η γεννημένη σε χωριό της Κοζάνης, τέλη του 19ου αιώνα, Βενετία έγινε δασκάλα περνώντας από τις τάξεις του ιστορικού Ζαππείου Διδασκαλείου Κωνσταντινουπόλεως και στη συνέχεια, έτη πολλά, ανέλαβε αποστολή ιερή, μαθαίνοντας γράμματα σε Ελληνόπουλα της Μακεδονίας. Σφαγές συντοπιτών από Τούρκους, η τρομοκρατία των κομιτατζήδων, οι μακεδονομάχοι, οι Βαλκανικοί πόλεμοι, η εγκατάσταση των ξεριζωμένων Ελλήνων μετά την τραγωδία του ’22, η Κατοχή, αλλά και μέρες χαράς, δικαίωσης, στην κιβωτό της μνήμης της που παρέδωσε –πλήρης ημερών– στα τέκνα της.