Timeo Danaos… και Δικαιοσύνη

Κύριε διευθυντά

Στο φύλλο της έγκριτης εφημερίδας σας της 3ης Αυγούστου δημοσιεύθηκε η είδηση δώρο της κυβέρνησης σε δικαστικούς, που η δημοσιογράφος Εύα Καραμανώλη, τη λέξη δώρο την έθεσε και ορθώς εντός εισαγωγικών. Διαβάζοντας την είδηση θυμήθηκα τον γνωστό στίχο του Βιργιλίου Timeo Danaos et dona ferentes, δηλαδή φοβού τους Δαναούς και τα δώρα που φέρνουν, αναφερόμενος στον Δούρειο Ιππο. Τα δώρα συνίστανται στην αύξηση των θέσεων των αντιπροέδρων του Α.Π. και του ΣτΕ, ως και τη μείωση του χρόνου παραμονής στον βαθμό του αρεοπαγίτη ή συμβούλου του ΣτΕ κατά ένα χρόνο από τρία σε δύο έτη για να αποκτήσει κάποιος δικαίωμα προαγωγής.

Οι θέσεις των αντιπροέδρων του Α.Π. πρέπει να είναι τουλάχιστον ένδεκα, αν δεν έχω χάσει τον λογαριασμό, οι δε κενές πέντε. Το 1966, που έγινα δικαστής, ήταν μόνο δύο. Ο αντιπρόεδρος του Α.Π. προεδρεύει ενός τμήματος του Αρείου Πάγου, που αυτή τη στιγμή πρέπει να είναι με τις διαφορετικές συνθέσεις εννέα και κατευθύνει τους δικαστές του τμήματος, ως πλέον έμπειρος. Η κυρία εργασία και πλέον αποφασιστική των ανωτάτων δικαστηρίων με την ερμηνεία που δίδουν στους νόμους, γίνεται στα τμήματα, οι δε ολομέλειες των ανωτάτων δικαστηρίων ασχολούνται μόνο με πολύ σοβαρές υποθέσεις κυρίως συνταγματικού περιεχομένου. Η εργασία και η σκέψη του ακυρωτικού δικαστή είναι τελείως διαφορετική από τον δικαστή της ουσίας και ο νέος αρεοπαγίτης χρειάζεται τουλάχιστον δύο χρόνια να αποβάλει την ουσιαστική κρίση και να αποκτήσει την του ακυρωτικού δικαστή, συνεπώς με μόνη υπηρεσία δύο ετών κάποιος δεν είναι αρκετά ώριμος να ασκήσει καθήκοντα αντιπροέδρου Α.Π. 

Λεανδρος Τ. Ρακιντζης, Αρεοπαγίτης ε.τ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή