Μετανάστες, ΜΚΟ και το γράμμα του νόμου

Μετανάστες, ΜΚΟ και το γράμμα του νόμου

Κύριε διευθυντά

Πριν από λίγες ημέρες σε κεντρική τράπεζα της Χίου, υπήρξα απρόσκλητος μάρτυρας υπογραφής ενοικιαστηρίου συμβολαίου προς εξυπηρέτηση μεταναστών από την Ερυθραία. Το συμβόλαιο υπεγράφη μεταξύ ενός αλλοδαπού εκπροσώπου ΜΚΟ και της πρόθυμης Χιώτισσας ιδιοκτήτριας για ένα ημιυπόγειο δωμάτιο με αντίτιμο 500 ευρώ μηνιαίως, ποσό υπέρογκο για τα δεδομένα του νησιού μας. Παρούσα και η Ερυθριανή μετανάστρια στη συναλλαγή. Προφανώς η μετανάστρια διέθετε τα χρήματα για μεταχείριση «τριών αστέρων» από τους διακινητές: άφιξη με αξιόπλοο φουσκωτό από τις πλησιέστερες τουρκικές ακτές, άμεση υποδοχή και ταυτοποίηση, εγκατάσταση μέσα στη Χώρα και όχι σε στρατόπεδο (εδώ και ένα χρόνο μέρος της Χώρας έχει γκετοποιηθει από ενοικιάσεις ΜΚΟ), τραπεζικές διευκολύνσεις για πληρωμές ενοικίων και παροχή μετρητών, κ.λπ.

Αμφιβάλλω αν μια ταυτοποιημένη μετανάστρια έχει το δικαίωμα να υπογράψει ενοικιαστήριο συμβόλαιο στη χώρα μας, έστω και με την παράσταση ΜΚΟ (δηλαδή μιας οργάνωσης με νομικά αβάσιμη και μάλλον αντισυνταγματική υπόσταση). Σε ποια ΔΟΥ καταθέτουν οι ΜΚΟ/μετανάστες αυτά τα συμβόλαια; Και ποιους φόρους πληρώνουν;

Με ποια κριτήρια μετανάστες που φτάνουν στη Χίο με την προστασία του FRONTEX διαβαθμίζονται ανάλογα με την οικονομική τους κατάσταση (ή αλλιώς με την «ταρίφα» που πληρώνουν στους διακινητές) και απολαμβάνουν περισσότερα ή λιγότερα προνόμια; Ποιος ελέγχει τις δήθεν νομότυπες αυτές μετακινήσεις και συναλλαγές; Η πρόσφατη δίωξη για μέλη ΜΚΟ και Ελλήνων συνεργών τους στη Μυτιλήνη αποδεικνύει για άλλη μία φορά ότι, από το 2015 τουλάχιστον, η παράνομη διακίνηση μεταναστών έχει εξαπλωθεί στα νησιά μας και αποφέρει μεγάλα οικονομικά οφέλη με τη συνέργεια όχι μόνον των ΜΚΟ αλλά και τοπικών παραγόντων. Επιπλέον, οι οικονομικά επωφελείς αυτές ενοικιάσεις αποφέρουν κέρδη στους ιδιοκτήτες ακινήτων που τις δέχονται αλλά ταυτόχρονα δημιουργούν ρήγματα και εχθρότητες στην κοινωνία του νησιού μας, αλλοτριώνουν τους συντοπίτες μας, υποβαθμίζουν τις γειτονιές μας. Είναι πλέον απόλυτη ανάγκη τα ελληνικά δικαστήρια και οι τοπικοί εισαγγελείς να λαμβάνουν και να εφαρμόζουν αποφάσεις που δικαιώνουν και στηρίζουν τις κοινωνίες των ακριτικών νησιών μας! Επίσης απόλυτη ανάγκη παραμένει ο έλεγχος της φοροδιαφυγής από ανεξέλεγκτες ΜΚΟ και αφορολόγητους οικονομικούς μετανάστες.

Μιχαλης Μοσχος, Χίος

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή