Εκεί στο Κάστρο της Μονεμβασιάς

Εκεί στο Κάστρο της Μονεμβασιάς

Κύριε διευθυντά

Εχετε κατά διαστήματα, από το 2017, δημοσιεύσει διάφορες επιστολές – καταγγελίες σχετικά με τις παρανομίες που διαπράττονται στον αρχαιολογικό χώρο του Κάστρου Μονεμβασιάς, που όπως όλοι γνωρίζουμε αποτελεί σημαντικό κεφάλαιο της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Επειτα από αλλεπάλληλες ενέργειες προς το υπουργείο Πολιτισμού και τη σχετική γνωμοδότηση του ΚΑΣ, υπεγράφη επιτέλους η κατωτέρω απόφαση της προηγούμενης υπουργού (Α.Π. 278018/180458/4860/ 1448/14.7.2017) για «…την ανάκληση της σχετικής υπουργικής απόφασης που αφορά τη σκίαση υπαίθριων χώρων σε ακίνητο στην κάτω πόλη του αρχαιολογικού χώρου του Κάστρου Μονεμβασιάς, δ. Μονεμβασίας, περιφερειακής ενότητας Πελοποννήσου, διότι η υφιστάμενη κατασκευή δεν είναι αφαιρούμενη και λόγω της μορφής της προκαλεί έμμεση αισθητική βλάβη σε αυτό καθαυτό το μνημείο και συγχρόνως αλλοιώνει και υποβαθμίζει εν γένει τον αρχαιολογικό χώρο της Μονεμβασίας».

Εν συνεχεία, ένα χρόνο αργότερα, στις 18/7/2018 και δεδομένου ότι η εφαρμογή της εν λόγω απόφασης καθυστερούσε αδικαιολόγητα, απευθυνθήκαμε με συστημένη επιστολή στη γενική γραμματέα του υπουργείου Πολιτισμού καθώς και στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας, προκειμένου να μας ενημερώσει για τη μη εκτέλεση της απόφασης. Σημειωτέον, ουδεμία απάντηση ή αντίδραση υπήρξε επί του ερωτήματός μας μέχρι σήμερα.

Διερωτάται, λοιπόν, κανείς σε τι οφείλεται το γεγονός, το υπ. Πολιτισμού να απαξιώνει τις ίδιες του τις αποφάσεις, υποτιμώντας έναν τόπο «ιστορικού και ιδιαίτερου φυσικού κάλλους».

Και όλα αυτά υπό το «άγρυπνο βλέμμα» των 4 ή 5 υπαλλήλων της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, που εδρεύουν εντός του Κάστρου.

Απευθύνομαι λοιπόν σε εσάς, εκ μέρους πολλών Ελλήνων και ξένων κατοίκων και επισκεπτών της Μονεμβασιάς (με τις ίδιες ανησυχίες και απορίες), όχι μόνον επειδή επιδεικνύετε πάντα ιδιαίτερη ευαισθησία και φιλοξενείτε στις στήλες σας παρόμοια περιστατικά, αλλά και για να ζητήσω την καθ’ οιονδήποτε τρόπο συνδρομή σας, ώστε να αποκατασταθούν οι καταστροφικές παρεμβάσεις και η τάξη και να κινητοποιηθούν άμεσα οι αρμόδιοι.

Δημητρης Αναστασακης, Βρυξέλλες

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή