Ο Αλέξανδρος Σ. Καλλιγάς ήταν ο αρχιτέκτων

Ο Αλέξανδρος Σ. Καλλιγάς ήταν ο αρχιτέκτων

Κύριε διευθυντά

Με έκπληξη διαπίστωσα διαβάζοντας το άρθρο της κ. Δήμητρας Μανιφάβα στις οικονομικές σελίδες (σελ. 14) του κυριακάτικου φύλλου της «Καθημερινής», με τίτλο «Ολες οι Γεύσεις της Ελλάδας σε μία στοά – 172 χρόνια ιστορίας στο κέντρο της Πόλης», ότι ανέφερε ως αρχιτέκτονα-μελετητή της ανακαίνισης όλου του Αρσακείου Μεγάρου, μαζί με την στοά Αρσακείου, τον αρχιτέκτονα Παύλο Καλλιγά.

Οφείλω να σας πληροφορήσω ότι αρχιτέκτων του εν λόγω έργου, το οποίο και πράγματι βραβεύθηκε με το διεθνές βραβείο Europa Nostra (1995), ήταν ο πατέρας μου Αλέξανδρος Σ. Καλλιγάς, ο οποίος αφιέρωσε μεγάλο μέρος της πολυετούς αρχιτεκτονικής του δραστηριότητας στην αποκατάσταση και διάσωση νεοκλασικών κτιρίων στην Αθήνα, μεταξύ των οποίων επιμελήθηκε επί αρκετά έτη, κατά τη δεκαετία του 1980, την αποκατάσταση του συνόλου του οικοδομικού τετραγώνου του Αρσακείου, κρίσιμο τμήμα του οποίου υπήρξε το Καυταvτζόγλειο κτίριο των πρώτων οθωνικών ετών (με την ήδη κατεδαφισμένη τότε εσωτερική στο οικοδομικό τετράγωνο πτέρυγα).

Η ανεύρεση λίθων της Ακρόπολης, και διάσωση ορισμένων εξ αυτών, καθώς και η αρθρογραφία περί κατεδάφισης ή μη του Ορφέα, που η κατασκευή του προκάλεσε την κατεδάφιση της πτέρυγας του Αρσακείου, ήταν δύο από τα ζητήματα που επί έτη τότε απασχόλησαν τον Τύπο σχετικά με την αποκατάσταση αυτή.

Διά της παρούσης απαιτώ τη διόρθωση του ονόματος του αρχιτέκτονα και αποκατάσταση της αλήθειας, καθώς και την αντίστοιχη διόρθωση στην ηλεκτρονική έκδοση και επιφυλάσσομαι για κάθε άλλο δικαίωμά μου εξ αφορμής του συγκεκριμένου ατυχούς συμβάντος.  Αντιλαμβάνεσθε ότι πέρα από την υποχρέωσή μου να αντιδράσω για την αποκατάσταση της μνήμης του πατέρα μου (1932-2006), που αφιέρωσε την πολυετή του σταδιοδρομία τόσο στην αρχιτεκτονική δραστηριότητα με πολλά νέα έργα, όσο και στη διάσωση και υποδειγματική αποκατάσταση πολλαπλών παλαιότερων κτισμάτων στην Αθήνα και αλλού, βλάπτομαι και ο ίδιος άμεσα από το εν λόγω δημοσίευμα, ως αρχιτέκτονας εν ενεργεία που διατηρώ την παράδοση του δικού του γραφείου, ασκώντας και εγώ επί δεκαετίες αρχιτεκτονική δραστηριότητα στην Αθήνα, με αποκατάσταση μάλιστα πολλών σημαντικών διατηρητέων κτιρίων.

Υ Γ. Με το βραβείο Europa Nostra έχουν επίσης βραβευθεί για την πολυετή εργασία τους για την αποκατάσταση πολλών κτιρίων στη Μονεμβασιά και οι αρχιτέκτονες Χάρις Καλλιγά και Αλέξανδρος Γ. Καλλιγάς, (εξάδελφος του πατέρα μου, όπως άλλωστε και ο επίσης έγκριτος αρχιτέκτων Παύλος Μ. Καλλιγάς που από λάθος αναφέρθηκε στο άρθρο και ασκεί επίσης σχετική δραστηριότητα αποκαταστάσεων στην Αθήνα).

Στέφανος Α. Καλλιγάς, Aρχιτέκτων ΕΜΠ, S.M. Arch. SMΙT, Dr. Des. Harvard University 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή