Ο ισοβίτης, ο νόμος και οι συνεδρίες

Ο ισοβίτης, ο νόμος και οι συνεδρίες

Κύριε διευθυντά

Με αφορμή την αίτηση απόλυσης υπό όρο του Σάββα Ξηρού, αναζήτησα τη βάση της, το άρθρο 110α του Ποινικού Κώδικα, όπως ισχύει μετά τις 24-12-2015. Το άρθρο 110α. 3 ορίζει τώρα, ότι σε περίπτωση ισόβιας κάθειρξης ο κρατούμενος που έχει ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω, αν έχει εκτίσει 5 ή 10 έτη, αναλόγως αν το έγκλημά του «ενέχει»(!) ανθρωποκτονία, εκτίει το υπόλοιπο της ποινής του στην κατοικία του με ανάλογη εφαρμογή του άρθρου 56. 3 Π.Κ. Στην περίπτωση αυτή είναι δυνατή η επιβολή όρων κατ’ ανάλογη εφαρμογή του άρθρου 100 παρ. 2 και 3 Π.Κ.

Εδώ έγκειται το χιούμορ του νόμου στην περίπτωση των ισόβιων καθείρξεων Ξηρού. Το άρθρο 100. 2 Π.Κ. προβλέπει ότι η ρυθμιζόμενη από το άρθρο 100. 2 «Αναστολή υπό επιτήρηση» περιλαμβάνει εβδομαδιαίες συνεδρίες… στο πλαίσιο των οποίων επιχειρείται η συνειδητοποίηση της βαρύτητας της πράξεως που τέλεσε, η ανάδειξη των συνεπειών της, η αναζήτηση των αιτίων που οδήγησαν στο έγκλημα, αλλά και των προτάσεων για τη μη επανάληψή του. Η διάταξη θα ταίριαζε σε επιστημονικό σεμινάριο ή αναμορφωτήριο ανηλίκων.

Η επόμενη παρ. 3 του ίδιου άρθρου 100 Π.Κ. περιλαμβάνει στους όρους που μπορεί να επιβληθούν στον απολυόμενο: α) αποκατάσταση της ζημίας(!), β) υποχρέωση να εμφανίζεται στην αστυνομία, γ) αφαίρεση της άδειας οδήγησης, δ) απαγόρευση απομάκρυνσης…, ε) αφαίρεση διαβατηρίου, στ) απαγόρευση προσέγγισης ή επικοινωνίας με ορισμένα πρόσωπα (καταδίκους ή υποδίκους για αναρχικές/τρομοκρατικές πράξεις), ζ) εκπλήρωση υποχρεώσεων(!), η) υποβολή σε θεραπεία, θ) προσφορά ποσού σε ίδρυμα(!).

Ιδού στάδιον δόξης λαμπρόν για τη ζητουμένη απόλυση.

Κωστας Γ. Μπονιφατσης

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή