Να διαβάζουμε και… ολίγα ελληνικά;

Να διαβάζουμε και… ολίγα ελληνικά;

Κύριε διευθυντά

Επικυρώνοντας τη γνώμη του επιστολογράφου σας Γιάννη Κολαξή (επιστολή 21/11/18), για την αλόγιστη χρήση των ξένων λέξεων, διαπιστώνουμε, με ιδιαίτερη ανησυχία, ότι συνεχίζεται αυθαίρετα και προκλητικά η αναγραφή διαφημιστικών μηνυμάτων, στην αγγλική γλώσσα, στο κέντρο της Αθήνας.

Συγκεκριμένα, στον υπόγειο σταθμό του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου της πλατείας Συντάγματος, στις κυλιόμενες κλίμακες, από τα δύο μέρη, και σε ευδιάκριτα σημεία του δαπέδου, είναι γραμμένη με πηχυαίους κεφαλαιογράμματους τίτλους η πρόταση: WE KNOW THAT THREE TIMES IS BETTER THAN TWO WHY? χωρίς καμία περαιτέρω διευκρίνιση ή εξήγηση στην ελληνική γλώσσα.

Και διερωτάται κανείς εύλογα εάν η φράση απευθύνεται μόνο σε αναγνώστες που έχουν ως επίσημη γλώσσα την αγγλική; Οι συντάκτες του διαφημιστικού μηνύματος, περιφρονώντας την ελληνική στην πρωτεύουσα της χώρας, έχουν άραγε την έγκριση της διοίκησης του ΗΣΑΠ ώστε να χρησιμοποιούν αποκλειστικά αγγλική γλώσσα, η χρήση της οποίας τείνει να προσλάβει, τον τελευταίο καιρό, ανησυχητικές διαστάσεις, φαινόμενο που, δυστυχώς, ισχύει μόνο στον τόπο μας; Οι αρμόδιοι ας επιληφθούν του όλου θέματος.

Εις επίρρωσιν αυτής της τακτικής, αναφέρουμε, επιπροσθέτως, το πρόγραμμα συνεδρίου που διεξήχθη στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Αθηνών με τη συνεργασία του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, στις 22-24 Νοεμβρίου, με 144 εισηγητές (124 Ελληνες και 20 ξένους). Το εξώφυλλο του προγράμματος είχε τον τίτλο «22-24 International Conference, Port cities and maritime routes in Eastern Mediterranean and Black Sea (18th – 21st century)» και ακολουθούσε στα ελληνικά «Πόλεις – λιμάνια και θαλάσσιοι δρόμοι στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα (sic!) 18ος – 21ος αιώνας». Και όμως, από την αρχαιότητα υπάρχει η ονομασία Εύξεινος Πόντος. Σημειωτέον όλο το φυλλάδιο (σ. 28) προέτασσε την αγγλική γλώσσα και, στη συνέχεια, την ελληνική. Ξενομανία ή υποτέλεια;

Αναστασιος Αγγ. Στεφος, δ.φ., Επίτιμος σχολικός σύμβουλος

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή