Ο ΟΗΕ σε ρόλο και απλού θεατή

Ο ΟΗΕ σε ρόλο και απλού θεατή

Μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, 193 χώρες ίδρυσαν τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών με σκοπό το διεθνές δίκαιο, την ασφάλεια, την οικονομική ανάπτυξη, την πολιτική ισότητα και κυρίως την ειρήνη.

Τίποτε από όλα αυτά δεν κατόρθωσε να κάνει. Εχει αποτύχει παταγωδώς, όπως και η Κοινωνία των Εθνών.

Το κάθε ισχυρό κράτος κάνει ό,τι θέλει και δεν δίνει λογαριασμό σε κανένα. Η Αμερική προ ετών εισέβαλε στο Ιράκ με το πρόσχημα ότι κατασκευάζει πυρηνικά όπλα, ενώ ήταν βεβαιωμένο ότι δεν κατασκεύαζε. Αργότερα επιτέθηκε στο Αφγανιστάν.

Το Ισραήλ κάθε λίγο και λιγάκι σκοτώνει Παλαιστίνιους.

Η Τουρκία κατέλαβε τη μισή Κύπρο, παραβιάζει συνεχώς τον εναέριο και τον θαλάσσιο χώρο της Ελλάδας και απειλεί να καταλάβει τα νησιά μας στο Αιγαίο.

Από την άλλη, η Ρωσία κάνει τα δικά της στη γειτονιά της (Οσετία, Ουκρανία).

Ποια είναι η αντίδραση του ΟΗΕ σε όλα αυτά. Είναι τελείως αδύνατη. Συμβουλεύει, παρακαλεί, συνιστά. Εχει αρκετές χιλιάδες καλά αμειβόμενους υπαλλήλους και το μόνο που κάνουν είναι να γιορτάζουν την ημέρα της γυναίκας, του παιδιού, των ζώων, του περιβάλλοντος κ.λπ.

Από την άλλη, η Ευρωπαϊκή Ενωση, ανίσχυρη και αυτή, δεν μπόρεσε να δημιουργήσει Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης όπως είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, με ισχυρό δεσμό και απεριόριστη αλληλεγγύη μεταξύ των πολιτειών. Είναι ένα κλαμπ των ισχυρότερων κρατών με ηγέτιδα τη Γερμανία, που κατέστρεψε δύο φορές την ανθρωπότητα με δύο παγκόσμιους πολέμους. Και αντί να μας αποζημιώσει για τα εγκλήματα που μας έκανε, μας κουνάει και το δάχτυλο.

Κάτι πρέπει να αλλάξει στην Ευρώπη για την ασφάλεια και την προστασία της εδαφικής ακεραιότητας των κρατών της. Ισως πρέπει να δημιουργηθεί ευρωπαϊκός στρατός.

Κωστας Λεμπεσης

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή