Ευθύνες υπουργών και ισονομία

Ευθύνες υπουργών και ισονομία

Κύριε διευθυντά

Στο φύλλο της 27/11/2018 ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος σχολιάζει την επιστολή μου και θεωρώ καθήκον μου να απαντήσω. Ουδείς ενδιαφέρεται για το τι συνέβη στα προπολεμικά Συντάγματα και στους εκτελεστικούς νόμους αναφορικά με το φλέγον θέμα της ποινικής ευθύνης των υπουργών. Οπωσδήποτε όμως οι πολίτες ενδιαφέρονται για το γεγονός ότι το άρ. 86 του Σ. είχε τεκτονικές επιπτώσεις στην πολιτική ζωή της χώρας, τις οποίες ο κ. Βενιζέλος ως γενικός εισηγητής της αναθεώρησης του 2001 μπορούσε να προβλέψει.

Η επίγνωση των επιπτώσεων αυτών πρέπει να σηματοδοτήσει την πρώτη αλλαγή στην επικείμενη αναθεώρηση του Σ. θέτοντας ταφόπλακα στο άρ. 86. Φυσικά δεν μπορώ να γνωρίζω τις αιτίες που οι συνταγματολόγοι είχαν βυθιστεί σε χειμερία νάρκη, σε λήθαργο αορασίας, ακαταληψίας και συλλογικής άνοιας με το έκτρωμα του άρ. 86, όμως κάθε συνταγματολόγος οφείλει να εκφέρει την επιστημονική του άποψη χωρίς να εμφιλοχωρούν πολιτικές σκοπιμότητες και χωρίς να εξυπηρετείται η πλειοψηφία τη δεδομένη στιγμή.

Είναι άραγε fake news το γεγονός ότι πρωθυπουργοί Γαλλίας, Ιταλίας και άλλων χωρών καταδικάζονται για διαφθορά κλπ. από τα ίδια δικαστήρια που δικάζουν τους πολίτες; Δεν είναι άραγε γνωστό ότι η υπεροπλία του άρ. 86 αποτελεί βιασμό στη διάκριση των εξουσιών που συνεπάγεται κατάλυση της δημοκρατίας; Σαφέστατα υπάρχουν τώρα ογκόλιθοι εμποδίων στην άσκηση ποινικής δίωξης των υπουργών, με δεμένα τα χέρια των δικαστών. Ολόκληρο το ΠΑΣΟΚ θα απολογείται εσαεί για τις μίζες δισ. από τους Ακη, Παπαντωνίου, Σμπώκο, Μαντέλη, Τσουκάτο κ.α. Αραγε εσείς δεν γνωρίζατε τους 19 μήνες που διατελέσατε υπ. Αμυνας πως οι πιο πάνω υπουργοί είχαν επιδοθεί στο κατάπτυστο σπορ/όργιο με τις μίζες στο υπουργείο αυτό, που σημαίνει προδοσία της χώρας;

«Ο μεν δειλός της πατρίδος, ο δε φιλόδοξος της πατρώας ουσίας εστί προδότης» (Σωκράτης).

Αραγε δεν οφείλατε να έχετε καταγγείλει τους μιζαδόρους από την πρώτη ημέρα στο υπ. Αμυνας; Προφανέστατα γνωρίζατε ότι 135 ηρωικοί πιλότοι θυσιάστηκαν, πολλοί από αυτούς εξαιτίας έλλειψης ανταλλακτικών στα αεροσκάφη. Δυστυχώς, οι μίζες οδήγησαν έναν ολόκληρο λαό στην πτωχοποίηση. Εάν ο Σημίτης ήταν Κινέζος ή Ιάπωνας πρωθυπουργός, θα έπρεπε να είχε κάνει χαρακίρι «για λόγους ηθικής και τιμής». Οφειλε να είχε διοργανώσει έρανο στο κόμμα του για να εξοφληθούν μέχρι τελευταίο ευρώ τα δανεικά των 189.695.072 ευρώ, έτσι ώστε να εμφανιστεί στις επικείμενες εκλογές ευπρόσωπα. Τα ποσά αυτά λείπουν από τους πτωχοποιημένους φορολογούμενους και τις αμαρτωλές τράπεζες. Εάν οι πολιτικοί είχαν σεμνότητα, ταπεινότητα, κυρίως υγιή πατριωτισμό και έτειναν ευήκοα ώτα στην κριτική των επαϊόντων, θα είχαμε αποφύγει τη χρεοκοπία και την εξαθλίωση του λαού.

Γεωργιος Τρανταλιδης, Δικηγόρος, Πειραιάς

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή